Je bolje imeti ločen pralni in sušilni stroj ali je kombinacija napredovala?

Magazin 03. Dec 202207:26
sušilni stroj, pralni stroj
Foto: PROFIMEDIA

Že nekaj časa so na trgu kombinirani stroji, ki omogočajo pranje in sušenje perila, a hkrati se jih drži nekakšen slab sloves, saj naj perila ne bi posušili tako dobro kot samostojen sušilni stroj. Je po vseh teh letih tehnologija vendarle tako napredovala, da večjih razlik ni več?

Na forumih in družbenih omrežjih se ponavljajo vprašanja, ali je zdaj vendarle “varno” kupiti kombiniran pralno-sušilni stroj. Odgovore lahko strnemo v nasvete uporabnikov, da je vseeno bolje kupiti ločena stroja. A kaj naj storijo tisti, ki zaradi prostorske stiske preprosto nimajo te možnosti in zadeve ne morejo rešiti niti tako, da bi postavili stroja drug na drugega?

Z vprašanji smo se obrili na Aleša Briclja, produktivnega vodjo za pralne in sušilne aparate v Hisense Europe.

Kakšne so prednosti in slabosti pralno-sušilnih strojev v primerjavi z dvema ločenima strojema?

“Pralno-sušilni stroj je rešitev za vse, ki imajo prostorsko stisko. Primeren je za uporabnike, ki sušilni del stroja uporabljajo bolj redko in le za nekatere vrste tekstila (na primer brisače), saj suši na višji temperaturi, ta pa ni najprimernejša za občutljiva oblačila,” pojasnjuje Bricelj in kot eno najpomembnejših pomanjkljivosti pri kombinaciji pralne in sušilne naprave izpostavlja slabšo učinkovitost pri sušenju perila. “Obstajajo sicer kombinirani stroji s tehnologijo sušenja toplotne črpalke, vendar so ti zelo dragi. Prav tako jih na trgu ni veliko in nimajo standardnih dimenzij.”

Kot eno od pomanjkljivosti Bricelj omeni tudi večjo porabo energije. “Večina pralno-sušilnih strojev suši pri visokih temperaturah, ki niso primerne za vsa oblačila, poleg tega porabijo več vode, saj se ta porablja tudi med sušenjem oblačil za kondenziranje vlage. Torej imamo pri kombiniranem aparatu potencialno večjo porabo energije in vode med sušenjem kot pri ločenem aparatu. Samo sušilni stroj ima namreč mnogo manjšo porabo energije, nižja je tudi temperatura sušenja in praktično porabe vode ni,” še pojasni.

Po njegovih besedah je pri napravi 2 v 1 kapaciteta sušenja manjša kot v pralnem delu, to pa od uporabnika zahteva, da ob koncu pranja nekaj oblačil odvzame pred začetkom sušenja ali pa opere manjšo količino oblačil, kot bi jo sicer lahko.

Ali bomo v prihodnosti imeli stroj v enem, ki bo dovolj učinkovit za oboje?

Bricelj pojasnjuje, da že nekaj časa na trgu obstajajo kombinirani stroji s tehnologijo toplotne črpalke, ki nekatere zgoraj opisane slabosti odpravijo, a težava teh sta velikost in cena. Po njegovih besedah bo težavo pri kombiniranih aparatih v prihodnje predstavljala predvsem velikost bobna. “Od nje je namreč odvisno, koliko oblačil lahko posušimo, velikost bobna pa je pomembna tudi za manj zmečkana oblačila,” pojasnjuje. Ena od prednosti samostojnega sušilnika je namreč, da nekaterih oblačil ni treba likati.

Kot primerjavo produktivni vodja za pralne in sušilne aparate v Hisense Europe dodaja, da za pranje 10 kilogramov potrebujemo 64 litrov velik boben, za sušenje enake količine oblačil pa kar 120 litrov velik boben sušilnega stroja. “Večji boben bi pomenil nestandardne dimenzije aparata, kar na koncu izniči glavno prednost pralno-sušilnih aparatov, to sta dva aparata v enem stroju in v enem ohišju,” sklene Bricelj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

 

Komentari

Vaš komentar