Geologinja trdi, da je razvozlala eno največjih skrivnosti Mona Lise

Kultura 17. Maj 202420:02 > 20. Maj 2024 13:10 1 komentar
Mona LIza
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav je slika slovite Mona Lise nastala v 16. stoletju, še vedno buri duhove. Ni povsem jasno, koga je priznani slikar Leonardo da Vinci naslikal in na kaj namiguje njen skrivnostni nasmešek. Italijanska geografinja je prepričana, da je razvozlala eno od velikih skrivnosti – lokacijo njenega nastanka.

Čeprav je slovita Mona Lisa, ki jo je ustvaril eden najslavnejših umetnikov na svetu Leonardo da Vinci, nastala v 16. stoletju, je še vedno zavita v tančico skrivnosti: od tega, kdo sploh je ženska na sliki pa do njenega skrivnostnega nasmeška.

A naj bi italijanska umetnostna zgodovinarka in geografinja Ann Pizzorusso razvozlala vsaj eno skrivnost – to je lokacijo njenega nastanka, piše CNN.

Pred tremi desetletji je Pizzorusso obiskala mesto Lecco na jugovzhodni obali jezera Como v Italiji, kjer naj bi po njenem mnenju da Vinci naslikal slavno umetnino.

Takrat se je podala po slikarjevih stopinjah, pri tem si je pomagala z njegovim dnevnikom in risbami. “V svojih zapiskih je omenil, da je obiskal Leccu, kjer naj bi delal kot inženir,” je pojasnila za CNN.

Pizzorusso sicer ni prva, ki je postavila teorijo o lokaciji Mone Lise. Leta 2011 je umetnostni zgodovinar prizorišče slike pripisal majhnemu mestu Bobbio, spet drugi pa Arezzu, a geografinja meni, da je njena lokacija prava.

Po njenih besedah so se prejšnja iskanja osredotočala na obokan most nad desno ramo Mone Lize na sliki.

Lecco
lecco (Foto: PROFIMEDIA)

Vendar Pizzorusso vztraja, da lahko iz edinstvene pokrajine razberemo več. “Če pogledate v ozadje umetnine, boste videli vrhove. To je vrsta erozije, ki se dogaja v apnencu, ki razpoka in se lomi v blokih, skoraj kot vzorec žage,” je dejala in dodala, da je takšna erozija značilna za Lecco v Lombardiji.

Analizirala je tudi “jezero” na sliki. Po njenih besedah gre za jezero Como, subalpsko ledeniško jezero izpred približno 10.000 let. “Če podrobneje pogledate sliko, na njej vidite podolgovata ledeniška jezera, ki imajo posebno obliko kot prsti,” je dejala. “Ko se je ledenik premikal, je namreč odnašal določene dele kopnega,” je dodala.

Kljub svoji samozavesti je Pizzorusso 30 let molčala o svoji domnevi in jo v priložnostnih pogovorih povedal le drugim Leonardovim raziskovalcem. A se je pred kratkim vrnila v Lecco, prepričana je, da njene domneve držijo. Svoje ugotovitve pa bo predstavila na prihajajoči geografski konferenci, še piše CNN.

Toda odkritje lahko vodi do še več skrivnosti. Tudi – zakaj je slavni slikar izbral prav ta kraj za ta portret.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje