Je res pomembno, ali perilo perete pri 30 ali 40 stopinjah?

Magazin 19. Maj 202217:30 0 komentarjev
pralni stroj
Profimedia

Ste se že kdaj spraševali – je res pomembno, ali perilo operem pri 30 ali pri 40 stopinjah Celzija?

Ko se nabere dovolj umazanega perila, perilo razvrstite po vrstah tkanine, po barvah in morda glede na stopnjo umazanosti. In pri tem vedno upoštevate simbole na etiketah izdelkov, ki med drugim določajo tudi, pri koliko stopinjah naj bi se oblačilo pralo. Toda ali se kdaj sprašujete, ali morate temu res striktno slediti? Bi bilo morda bolje umazano perilo oprati pri nekoliko višji temperaturi?

Z elektriko lahko privarčujemo s številnimi majhnimi in predvsem preprostimi dejanji. Denimo pri pranju! Pralni stroj je namreč eden izmed večjih porabnikov električne energije v gospodinjstvu.

In tu je odgovor na vprašanje:

Pozornost, ki jo namenite temperaturi pranja, se bo še zlasti izplačala za vašo denarnico! Za 10 stopinj več stroj v povprečju potrebuje dvakrat več energije – zato s pranjem pri nižjih temperaturah prihranite veliko električne energije!

Danes tudi večine oblačil ni treba več prati pri visokih temperaturah. Sodobni pralni stroji in kakovostni detergenti so precej učinkoviti tudi pri 30 ali 40 stopinjah Celzija.

Z znižanjem s 60 na 40 stopinj Celzija pa lahko pri stroških prihranite okoli 50 odstotkov, pri znižanju s 60 na 30 pa celo 67 odstotkov.

Kaj je kljub vsemu bolje oprati pri višji temperaturi?

Kuhinjske krpe, brisače in posteljnino alergikov, svetujejo strokovnjaki. Seveda tudi zelo zelo umazano perilo. In vse perilo, kadar je bila v gospodinjstvu prisotna nalezljiva bolezen – v tem primeru je (če to seveda dovoljujejo navodila proizvajalca) perilo dobro prekuhati. Sicer pa je treba uporabiti poseben higienski detergent.

Če se v pralnem stroju pojavi neprijeten vonj, enkrat zaženite program za 60 stopinj in uporabite močan ali univerzalen detergent ali odstranjevalec madežev.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!