Najdražje parkirišče v Evropi: stane toliko kot novo stanovanje v Ljubljani

Magazin 06. Maj 202418:24 2 komentarja
Parkirišče. Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ne le stanovanja, v zadnjih letih so se konkretno podražila tudi parkirna mesta. Nizozemce je v zadnjih dneh šokirala cena parkirnega mesta, ki se prodaja v luksuzni četrti v prestolnici. Zanj je treba odšteti več kot za novo stanovanje v središču Ljubljane.

V središču nizozemske prestolnice naj bi bilo najdražje parkirno mesto v Evropi. Zanj je treba odšteti toliko, kot bi v središču Ljubljane odšteli za novo luksuzno stanovanje.

Po poročanju nizozemskih medijev najdražje parkirišče v Evropi leži v amsterdamski luksuzni četrti ob parku Voldenpark. Trenutni lastnik se nadeja, da bo s prodajo 18 kvadratnih metrov velike površine zaslužil kar 495.000 evrov.

Po navedbah nepremičninske agencije J. Heule, ki skrbi za prodajo parkirišča, visoka cena sledi “ekskluzivni lokaciji na najbolj znani nakupovalni ulici na Nizozemskem”. Parkirišče je mogoče tudi najeti, mesečni najem stane 750 evrov, oglas povzema hrvaški portal Index.

Zelo visoka cena parkirnega mesta je presenetila tudi Nizozemce. Čeprav so v zadnjih letih po celotni Evropi konkretno poskočile cene stanovanj, si nihče ni predstavljal, da se bodo podražitvam pridružile tudi površine za parkiranje. Obenem je cena parkirnega mesta višja od povprečne cene stanovanj, ki se trenutno prodajajo na Nizozemskem. Decembra 2023 se je stanovanje v povprečju prodalo za 430.000 evrov.

Vondelpark
Vondelpark, ob katerem je parkirišče. (Foto: PROFIMEDIA)

Je parkirišče res vredno skoraj pol milijona evrov?

Nizozemski RTL je podražitve parkirnih mest v prestolnici pripisal zmanjšanemu številu parkirišč v mestu, s čimer poskušajo zmanjšati promet v mestnem središču. Čeprav parkirišča v centru nizozemske prestolnice postajajo redkost, po mnenju šokiranih Nizozemcev nobeno ni vredno skoraj pol milijona evrov.

Nasprotnega mnenja je ustanovitelj prej omenjene nepremičninske agencije Jeel Heule. Poudaril je, da je parkirišče del luksuzne soseske, kjer stojijo več milijonov evrov vredne hiše, prostora za parkiranje pa ni veliko.

Dodal je, da nepremičninski agenti ne nadzorujejo, ali cene ustrezajo dejanski vrednosti. “Odvisno je le od tega, ali je nekdo dovolj nor, da plača tolikšno vsoto.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje