Joga za otroke! Spoznajte koristi pravljične joge in Kačalinko Čalapinko

Magazin 11. Nov 202214:30
Kačalinka Čalapinka
Osebni arhiv

Pred letom dni smo na slovenskih knjižnih policah pozdravili prvo otroško jogijsko pravljico z imenom Kačalinka Čalapinka, ki jo je napisala Anja Kralj Okorn. Njena glavna sporočilnost se dotika pomena sprejemanja sebe oziroma drugačnosti v družbi, pravljica pa od vseh ostalih izstopa predvsem po tem, da otroke na inovativen način spodbuja h gibanju preko otroških jogijskih položajev.

Številne raziskave namreč pričajo o blagodejnem učinku joge za odrasle, koristi pa ima izvajanje joge tudi za najmlajše:

Preko pravljičnih asan otrok spoznava zmožnosti svojega telesa in razvija koordinacijske ter motorične spretnosti. Posledično se izboljšuje njegova telesna drža, vse bolj pa se otrok začne zavedati tudi lastnega diha. Ob rednem globokem in počasnem dihanju se povečuje njegova pljučna kapaciteta, s tem pa otrok spoznava tudi povezavo med globokim umirjenim dihom in telesno ter umsko sprostitvijo.

Jogijska pravljica, kakršna je Kačalinka Čalapinka, otroke spodbudi k spoznavanju različnih čustvenih stanj. S sočasnim poslušanjem in gibanjem se krepi otrokova zmožnost ohranjanja koncentracije, istočasno pa s pravljico spodbujamo otrokovo domišljijo in ustvarjalnost.

Pravljična joga je tudi odličen način povezovanja staršev in otrok, saj ponuja vrsto priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, pogovor in smeh. Ker jogijske pravljice zahtevajo prisotnost, čuječnost, tako odrasle kot otroke spodbujajo k čuječemu preživljanju prostega časa, ki je obenem poučno ter zabavno.

Kačalinka Čalapinka
Osebni arhiv

Kdo je Kačalinka Čalapinka?

Prva slovenska jogijska pravljica Kačalinka Čalapinka je že v dveh mesecih po izidu doživela vrhunski sprejem med slovenskimi bralci in zaradi razprodanega natisa terjala prvi ponatis. Za svojo so jo takoj sprejele učiteljice otroške joge, za njimi niso zaostajali starši, presenetili pa so tudi številni slovenski vrtci, med katerimi je kar nekaj takšnih, ki so se odločili večplastno pravljico uporabiti kot osnovo za celoletni vrtčevski program v šolskem letu 2022/23.

Kačalinka, glavna junakinja pravljice, je počasi začela graditi svoj imperij. Pojavila se je na nekaterih ustvarjalnih festivalih, kjer so otroci prišli v stik s knjigo na izkustven način – tam jih je čakala delavnica joge za otroke po Kačalinkini zgodbi. Počasi se je koncepta prijelo ima Kačalinkanje, po njem pa so začele povpraševati tudi slovenske šole in vrtci.

Kačalinka je navdihnila številne slovenske ustvarjalce in avtorje glasbe, med drugim Sašo Vipotnik iz zasedbe AKA Neoki, ki se je podpisala pod prvenec med slovensko ponudbo otroške jogijske glasbe. Rezultat je Kačalinkina pesem, ki je že v treh tednih po izidu doživela lepo število poslušanj in izredno pozitivne odzive.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.