Kaj bi se zgodilo, če bi vsak večer pred spanjem izvajali jogo?

Magazin 09. Jan 202218:15 komentar
joga
Profimedia

Želite usvojiti novo zdravo navado? Lotite se gibanja pred spanjem. Dovolj bo že nekaj minut umirjenih vaj, ki vas pripravijo na mirno noč.

Ne ustrašite se joge, verjetno imate o njej nekaj napačnih predstav. Drži, pod jogo spada tudi položaj stoja na glavi in podobni, vendar je primerna za čisto vsakogar. Ne potrebujete biti gibčni kot cirkusanti, saj gre predvsem za poslušanje svojega telesa in dihanje.

Na spletu lahko najdete malo morje vaj, tudi takšne, ki vas pomirijo pred spanjem. Če ste začetnik, svetujemo, da se na prve ure joge odpravite kar na začetni tečaj joge, kjer vas bodo pravilno usmerili.

Zakaj je vredno nekaj minut pred spanjem prakticirati jogo?

Tik pred spanjem brez elektronskih naprav

Težko je hkrati brskati po družbenih omrežjih in se sprostiti z jogo, kajne? Najbolje bi bilo, da bi elektronske naprave pospravili že kako uro pred spanjem, a tudi nekaj minut prej je dober začetek. Nekaj vaj si poskušajte zapomniti, da jih boste lahko naredili brez strmenja v telefon. Lahko so povsem preproste. V položajih ostanite tako dolgo, kot želite, in globoko dihajte. Po želji je lahko v ozadju umirjena glasba.

Večja možnost, da se boste čez dan zatekli h gibanju

Če se boste joge pred spanjem lotili resno in si zanjo vzeli čas čisto vsak dan (četudi le 5 minut), boste počasi misli privadili na to, da je gibanje oblika sproščanja in pobeg od stresa. Zelo verjetno vam bo tudi čez dan dobro del sprehod ali pa boste z večjo navdušenostjo opravili svojo vadbo.

Kako dojemate gibanje, je zelo pomembno, saj je od tega odvisno, ali ga boste vključili v svoj dan.

Mišice se (končno) sprostijo

Lahko imate najudobnejšo posteljo, pa ne boste dobro spali, če bodo vaše mišice zategnjene in pekoče. Krče v mišicah imate lahko zaradi vadbe ali drugih aktivnosti ali pa zaradi sedečega načina dela (npr. boleč vrat in hrbet).

Z nekaj jogijskimi položaji lahko sprostite telo in mišice, da boste v posteljo legli povsem sproščeni in se kar takoj podali v svet sanj.

Pospešen krvni obtok

Pred spanjem je zelo pomembno, da se sprostite, drugače vas bodo prevzele skrbi in misli na vse, kar se je zgodilo čez dan. To pomeni slabo prespano noč.

Poleg tega je pomembno, da dvignete raven kisika v krvi in okrepite srce. Z jogo boste pospešili pretok krvi, ta pa bo prinesla dovolj kisika do vseh pomembnih organov. Zato se boste lahko dobro spočili in pripravili telo na nov dan.