Kaj je dobro vedeti o ingverju in njegovih učinkih?

Magazin 17. Okt 202116:25 0 komentarjev
Ingver
Profimedia

Ingver je ena od rastlin, ki ima ogromno pozitivnih lastnosti in učinkov na naš organizem. Je tudi začimba, po kateri pogosto posežemo ravno v hladnejših mesecih in v času prehladnih obolenj. Za to obstaja dober razlog.

Ingver je uporabna rastlina, ki ima zelo širok spekter uporabe in blagodejnih učinkov na naše telo. Sveži ingver se ponaša z več kot 115 zdravilnimi sestavinami. Imel naj bi številne pozitivne učinke in se že tisočletja uporablja pri lajšanju različnih obolenj, od lažjih, ko so prehladna obolenja, do težjih, kot je rak.

Poglejmo, pri katerih težavah je lahko še posebno učinkovit.

Deluje protivnetno

Nezdrava prehrana, premalo gibanja, številne slabe razvade (kot so kajenje, prekomerno pitje alkohola, kave itn.), pa tudi onesnažen zrak in toksini iz okolja škodijo našemu telesu. Posledica so vnetni procesi v organizmu, ki lahko vodijo do številnih zdravstvenih težav. Prav ingver naj bi bil izjemno učinkovit pri lajšanju vnetnih procesov. Pri tem naj bi pomembno vlogo igrala njegova sestavina gingerol. Ta rastlini daje značilen pekoč okus in močne zaščitne lastnosti. Raziskave kažejo, da naj bi ingver pomagal tudi pri alergijskih reakcijah. Zmanjševal naj bi tudi bolečine v mišicah po naporni vadbi.

Profimedia

Pomaga pri hujšanju

Z raziskavami so ugotovili, da naj bi bil ingver učinkovit pri hujšanju. Študija na skupini moških s prekomerno telesno težo je pokazala, da naj bi se po zaužitju ingverjeve vode ti počutili bolj siti in niso imeli želje, da bi se prenajedali. Prav tako se jim je normaliziral krvni sladkor. Druga študija kaže, da naj bi uživanje ingverjeve vode učinkovito topilo maščobe.

Zvišuje odpornost organizma

Zaradi številnih antioksidantov, ki jih vsebuje, in protivnetnih lastnosti je ingver dobro znana rastlina v boju proti nekaterim prehladnim obolenjem. Pomagal naj bi ublažiti predvsem bolečine v grlu, uspešen pa naj bi bil tudi pri lajšanju preostalih simptomov prehlada.

Profimedia

Lajša menstrualne bolečine

Ingver naj bi bil učinkovit tudi pri lajšanju bolečih menstruacij. Z raziskavo, v katero so zajeli 150 žensk, ki so imele boleče menstruacije, so namreč potrdili učinkovitost ingverja v boju proti bolečini. Ženske so bile razdeljene v tri skupine. Prva je prejela ingverjeve kapsule (250 mg) 4-krat na dan, druga mefenamska sredstva proti bolečini in tretja klasične protibolečinske tablete. Raziskovalci so prišli do zaključka, da so ingverjeve kapsule enako zmanjšale bolečino kot druga sredstva.

Čeprav ima ingver številne pozitivne učinke, je pri njegovi uporabi treba biti previden. V primeru zdravstvenih težave se zato pred uživanjem posvetujte z ustreznim strokovnjakom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!