Kaj je notranji šotor? Zasebnost, oaza miru ali preprosto ločen delovni prostor?

Magazin 06. Nov 202218:00 0 komentarjev
notranji šotor - zasebna pisarna
Profimedia

V ameriškem podjetju za oblikovanje pisarniškega pohištva in notranje opreme so izdelali notranji šotor, ki nudi zasebnost tistim, ki delate od doma, ali miren prostor v prenatrpani pisarni. To nudi zasebno, tiho mesto za delo ali miren kotiček za počitek.

Po večmesečnem delu od doma so se pričakovanja ljudi glede delovnega mesta spremenila. Želijo in potrebujejo varno in privlačno delovno mesto, ki je navdihujoče, bolj prilagodljivo in jim pomaga pri opravljanju dela. Prav tako želijo več nadzora nad tem, kje in kako delajo, oblikovalci pa bodo morali ustvariti prostore za reševanje še bolj raznolikih potreb. Za ustvarjanje prostorov, ki podpirajo nove načine dela, ki si jih ljudje želijo delati, in stvari, ki jih organizacije potrebujejo za učinkovito tekmovanje, bodo potrebni različni pristopi oblikovanja. Podjetje Steelcase je zato ustvarilo različne modele delovnih prostorov tako za dom kot za pisarne, ki vključujejo nove potrebe in želje zaposlenih.

notranji šotor - zasebna pisarna
Profimedia

Medtem ko nekateri menijo, da so glavni razlog, zakaj si ljudje želijo delati v pisarni, skupinske dejavnosti, ljudje pravijo, da si želijo tudi možnost osredotočenosti in dela v poklicnem okolju. Zanašanje na domače pisarne pri podpori individualnega dela ni izvedljivo za vključujočo organizacijo, saj je zaradi različnih dejavnikov – kot so omejen prostor doma, motnje ali čas vožnje v službo – ljudje v izziv vedno opravljati individualno delo od doma. Oblikovalci morajo zato uravnotežiti potrebe skupin in posameznikov z ustvarjanjem “sosesk”, kjer lahko sodelovanje in osredotočeno delo tečeta skupaj.

notranji šotor - zasebna pisarna
Profimedia

Lekcije in izkušnje z delom od doma in zgodnja vrnitev v pisarno kažejo, da se pojavljajo novi vzorci. Ljudje, ki so pogosto opravljali individualno delo v bolj gostih, odprtih prostorih, si želijo več ograjenih prostorov ali ščitov za nadzor zasebnosti in varnosti. Ekipe, ki so pogosto delale v zaprtih konferenčnih sobah, so raje v bolj odprtih okoljih, tako zaradi občutka varnosti kot zaradi prilagodljivosti, da razširijo in skrčijo ter enostavno prilagodijo svoj prostor glede na svoje dejavnosti. Oblikovalci zdaj razmišljajo o načinih, kako na novo izumiti prostore za sodelovanje, ki ne potrebujejo vedno štirih sten in vrat.

notranji šotor - zasebna pisarna
Profimedia

Notranji šotor nudi popoln umik od običajnih pisarniških motenj, ki zagotavlja udobno, zasebno delovno okolje za osredotočenost ali počitek. Njegova edinstvena in organska oblika doda sodobnemu delovnemu mestu prepričljivo in nekonvencionalno vizualno estetiko. Šotor je dovolj prostoren, da gosti pisalno mizo ali bivalni prostor, je lahek in enostaven za premikanje – podpira prožno delovno mesto ter je zaradi enostavne konstrukcije še cenovno ugoden. Od preprostih zaslonov do majhnih ohišij, delovni šotor zagotavlja zasebnost in zavetje v pisarni – na nepričakovan in prijeten način.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!