Kaj lahko naredite zase, če ste pogosto utrujeni in izčrpani

Magazin 02. Sep 202119:00 > 03. Sep 2021 09:37 0 komentarjev
izgorelost
Profimedia

Utrujenost in izčrpanost sta v hitrem življenjskem tempu, ki ga živimo, pogosto spremljevalca mnogih ljudi. Preverite, kako si lahko pomagate.

Najprej morate prepoznati znake izčrpanosti, da lahko pravočasno ukrepate, če se pojavijo. Pozorni bodite na naslednje:

  • Čutite, da morate reči “da” vsemu, čeprav imate zaseden urnik.
  • Ko ste doma, vedno okrevate po napornem dnevu.
  • Nenehno ste utrujeni.
  • Na več življenjskih področjih ste obstali na točki, ker enostavno nimate časa.
  • V splošnem bi rekli, da niste srečni.
  • Pogosto zbolite.

Če lahko odkljukate večino simptomov, morate čim prej ukrepati, drugače vas čaka precej naporno obdobje, ki vas bo prisililo, da slej ko prej izpustite vse iz rok in se ukvarjate s svojim zdravjem.

Naslednje stvari lahko že takoj naredite zase in si tako pomagate priti nazaj v stare tirnice in do boljšega počutja.

1. Vedno ocenite, koliko dela lahko sprejmete. Preden ugodite vsem prošnjam v službi, premislite, kdaj bi nalogo lahko dejansko opravili in koliko časa bi vam to vzelo. Imate na urniku dovolj prostora? Če je odgovor ne, boste morali prošnjo žal zavrniti. Izbirajte tudi med tem, kaj je pomembneje in bi težko opustili. 

2. Dejansko se spočijte in ne le okrevajte. Drugače preživite svoje popoldneve in večere, da si boste dejansko napolnili baterije in ne zgolj preživeli. Televizijo pustite ugasnjeno in namesto tega večerjo pojejte za kuhinjsko mizo ob pogovoru s partnerjem. V prostem času pa počnite kaj, kar imate radi, npr. berite, ukvarjajte se s športom, vrtnarite, posvetite se hišnemu ljubljenčku …

3. Poskrbite za dovolj vitaminov. Vaše počutje je lahko boljše že, če začnete redno uživati sadje in zelenjavo, ki bo telesu dala dovolj hranljivih snovi za dobro delovanje. Z zdravo prehrano lahko tudi okrepite imunski sistem. Čez dan boste opazili, da imate več energije, ki vam je bo ostalo dovolj tudi za prostočasne dejavnosti.

4. Naredite nekaj zase. Do izčrpanosti pripelje nenehna predanost bližnjim in službi, zaradi česar zmanjka časa za vas. Verjetno se niti ne spomnite, kdaj ste nazadnje naredili nekaj samo zato, ker vas veseli in bi se zaradi tega počutili bolje. Čisto vsak teden bi si morali vsaj en dan vzeti čas zase in narediti kaj dobrega za svoje počutje. Tudi če to pomeni počitek ali obisk frizerja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!