Kaj lahko pomeni, če pes liže vaše roke?

Magazin 31. Mar 202317:15
pes
Profimedia

Ste se kdaj vprašali, kaj želijo sporočiti psi s svojimi poljubi oziroma takrat, ko vam ližejo roke?

Pes vam lahko z lizanjem sporoča, kaj potrebuje, kako se počuti in še marsikaj drugega.

Na ta način vas pozdravi!

Psi seveda ne govorijo z besedami, zato so toliko bolj izrazni s svojimi dejanji in obnašanjem. S tem ko kuža liže vaše roke ali vam pritisne s smrčkom poljubček ob vaši vrnitvi domov, vas morda želi pozdraviti in sporočiti, da vas je vesel.

Oceni vaše razpoloženje

S pomočjo vonja in okusa psi lažje ocenijo vaše razpoloženje ter lahko zaznajo raven stresa. Pes bo lizal vašo roko, da vidi, kako se počutite, saj bo s pomočjo okusa zaznal kemične spremembe na vaši koži.

Želja po pomoči

Ne le da lahko pes z lizanjem zazna vaše razpoloženje, lahko vam tudi želi pomagati. Če začuti, da ste razburjeni, žalostni ali napeti, vas bo z lizanjem želel pomiriti.

Izražanje ljubezni

Pes lahko s pomočjo lizanja rok izraža ljubezen do vas. Medtem ko ga vi božate z dlanjo, vas on liže, da vas “poboža” nazaj.

Nagon

Lizanje je povsem naravno vedenje vašega psa. To so počeli že njegovi predniki. Lizanje vaših dlani je zato lahko povsem nagonsko dejanje, ki ga psi počnejo s člani svojega tropa.

Okušanje

Sploh če ste pred tem imeli v rokah hrano, bodo lahko psi lizali vaše dlani zato, ker so dobrega okusa. Tudi ko si roke umijete, lahko pes zazna vonj hrane, ki ste jo držali pred tem v rokah.

Potreba po pozornosti

Pes lahko liže vaše dlani tudi takrat, ko si želi vaše pozornosti. Sploh če se ob lizanju odzovete tako, da psu namenite pozornost, bo tako vedenje redneje prakticiral.

Da bi ugotovili, zakaj konkretno vaš pes oblizuje vaše roke, je najbolje, da ga dobro opazujete in ste pozorni na to, v katerih situacijah je njegovo vedenje najpogostejše. Tako boste tudi bolje razumeli, kaj želi s takim početjem doseči.

Prirejeno po: a-z-animals.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.