Kaj lahko pomeni, če ste kritični do nekoga, ki živi drugače kot vi (raziskava)

Magazin 03. Maj 202212:15 0 komentarjev
Prijateljici
Profimedia

Stvari, ki jih pri drugih kritizirate oziroma hvalite, lahko v resnici povedo veliko o vas!

Če ste kritični do nekoga, ki živi drugače kot vi, to morda pomeni, da dvomite o lastnem življenjskem stilu, piše psihologinja dr. Juliana Breines.

Vsi bi se radi v svoji življenjski situaciji dobro počutili. Ko vidimo nekoga, ki mu gre v drugačni situaciji dobro, v nas to sproži negativne občutke.

Ena izmed raziskav je pokazala, da ljudje na primer lastno razmerje idealizirajo, še zlasti kadar ga dojemajo kot vzdržljivo.

Udeleženci v dolgoročnih razmerjih so se pogosteje strinjali z dejstvom, da so ljudje v zvezah “na splošno bolj dragoceni člani družbe” in imajo “na splošno bolj polno življenje”.

Raziskovalci pa so ugotovili tudi, da normativna idealizacija lahko vpliva na obnašanje.

Udeležence v zvezah so določili za branje opisov morebitnih županskih kandidatov, ki so bili bodisi samski bodisi v razmerju. Opisa sta bila identična in sta vključevala tako prednosti kot slabosti posameznega kandidata. Udeleženci so se raje odločili za kandidata, ki je v razmerju.

Samski udeleženci so v določenih raziskavah prav tako pokazali normativno idealizacijo, a so raziskovalci poudarili, da se samski pogosteje soočajo z diskriminacijo, ker je zveza na kulturološki ravni idealizirana.

Kognitivna disonanca pa lahko na družbeno kritiko vpliva tudi zaradi različnih življenjskih okoliščin, med drugim starševstva, kariernih odločitev in prehranskih navad.

Z odobravanjem lastnega življenjskega stila ni nič narobe.

Ko se to spremeni v zaničevanje drugih, pa to pomeni, da do sebe na neki ravni nismo odkriti. Pogosto gre za to, da s težavo vse dojemamo kot enakovredno. Takrat si moramo realno priznati, da imajo vse življenjske poti svoje vzpone in padce.

Tudi ljudje se v tem, kar je zanje najbolje, razlikujejo. Včasih pa pretirano idealiziranje predstavlja resne dvome, ki se jim moramo posvetiti, kot recimo tisti, ki se porodijo v človeku, ki se nahaja v škodljivem razmerju.

Prirejeno po www.psychologytoday.com, avtorice dr. Juliana Breines

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!