Kaj morate vedeti vsi, ki se s šotorom odpravljate v naravo?

Magazin 19. Jun 202215:45 0 komentarjev
narava
Profimedia

Če načrtujete pobeg v naravo s šotorom, si pred počitnicami preberite še, kaj morate nujno vedeti, da boste dobro pripravljeni.

Pobeg v naravo je zelo mikaven, posebno ob natrpanih dnevih in vsej tehnologiji, ki nas obdaja. In če imate v načrtu šotorjenje, potem poskrbite, da bo narava ostala čudovita tudi za vse, ki pridejo za vami.

Pozorni bodite na naslednje:

Pazite na hišne ljubljenčke

Če vas na počitnicah spremlja kužek ali drug ljubljenček, morate šotorjenje prilagoditi tudi njemu. Ne šotorite nekje v divjini, kjer bi lahko pes preganjal druge živali, ki tam živijo, ali uničil redke gorske cvetlice. Prav tako razmislite, kje bo spal in kako hladno bo zvečer (v gorskem svetu so tudi poletne noči mrzle). Poleti je dobro, če se kosmatinec lahko ohladi v jezeru ali reki, na voljo naj ima ves čas svežo pitno vodo.

Kje boste kampirali?

Zagotovo ne izberite neokrnjene narave, kjer še nihče ni hodil. Svoj šotor postavite v označenih kampih, ki so običajno opremljeni tudi s sanitarijami in elektriko. S tem se boste izognili korakanju po travnikih in gozdovih, kjer naj tega ne bi počeli, ohranili boste naravo nedotaknjeno, ne boste odmetavali smeti pa tudi izgubili se ne boste. Ko se odpravite na izlet, hodite po označenih poteh in za seboj pustite čim manj sledi.

Ne jemljite narave s seboj

Čeprav se v naravo verjetno odpravite tudi zato, da najdete nekaj miru in zatočišče pred elektronskimi napravami, ki obvladujejo vaše dneve, vas bomo pozvali, da tokrat uporabite svoj pametni telefon.

Med načela, da naravo pustite takšno, kot ste jo dobili, spada tudi to, da ne trgate prelepih gorskih cvetlic, ne nabirate kamnov, ne lomite vej, ne nabirate listov in plodov dreves … Namesto da bi nekaj vzeli s seboj za spomin iz narave, raje naredite fotografijo. Predvsem pa se opomnite, da fotografija nikoli ne bo tako lepa kot razgled, ki ga vidite s svojimi očmi, zato uživajte tudi v tem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!