Kaj pomeni, če vas mačka “masira” s tačkami?

Magazin 03. Jan 202308:00
mačka
Profimedia

Vam kdaj mačka skoči v naročje in vas začne "masirati" s tačkami? Poglejte si, kaj lahko to dejanje pomeni.

1. Mačka čuti, ko ste slabo

V različnih kulturah so mačke že stoletja veljale za odlične terapevtke. Že od nekdaj velja prepričanje, da lahko mačke prepoznajo človekovo slabo počutje. Iz tega razlog lahko pristopijo do njega, ga masirajo s tačkami, predejo ter s tem oddajajo nežen in sproščujoč zvok. Če vas na primer boli trebuh, je mogoče, da bo mačka to zaznala, se ulegla na vas ter se zvila ravno na predelu trebuha, da bi ga ogrela.

2. Mačka s tem pokaže, kdo je njen lastnik

Mačke imajo dobro razvito sposobnost masaže in stiskanja s tačkami, saj to na začetku počnejo med sesanjem materinega mleka, da bi spodbudile čim večji dotok. Na blazinicah šap so prisotne tudi mikrožleze, ki sproščajo dišečo snov. Človek s svojim šibkim vohom tega vonja sicer ne zazna, mačke pa ga izjemno dobro prepoznajo. Ta vonj nakazuje pripadnost, zato z ”mačjo masažo” mačka poudari, da ji pripadate – pa tudi, da ona pripada vam. Prepričanje, da mačke nimajo rade svojega lastnika, je zmotno, saj zelo potrebujejo človeško ljubezen in pozornost. Če ob tem mačka še prede, izraža posebno povezavo z lastnikom.

3. Izražanje naklonjenosti

Poleg tega, da mačke s svojimi nežnimi tačkami označujejo svoj teritorij, pa z masažo pokažejo tudi to, da vas imajo rade. To je znak naklonjenosti in zaupanja. Mačka ne bo nikoli prostovoljno skočila v naročje nekoga, ki ga ne mara ali mu ne zaupa. Če se hišni ljubljenček prikrade v vaše naročje, to zagotovo pomeni, da ste mu všeč, pišejo na portalu Sensa RS. 

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.