Kaj se je zgodilo, ko je po plaži posipal sol

Magazin 19. Maj 202405:17 0 komentarjev
peščena plaža
Foto: PROFIMEDIA

Posnetek, na katerem nekdo po peščeni plaži posuje sol, nato pa iz peska začnejo lesti nenavadna bitja, je postal viralen. Za kaj gre?

“Ne prinašajte soli na obalo,” je uporabnik družbenega omrežja X naslovil videoposnetek nekoga v gumijastih škornjih, ki po pesku, ki ga obliva voda in v katerem so nekakšne luknje, začne trositi bel prah, očitno sol.

Nenadoma namreč iz lukenj v pesku začnejo lesti nekakšna paličicam podobna bitja, ki jih oseba začne hitro nabirati. Nekatera iz luknje celo sama skočijo. Posnetek je postal viralen in na družbenih omrežjih se uporabniki včasih ne znajo odločiti, ali je posnetek nagnusen ali zabaven. So pa mnogi presenečeni, ko iz komentarjev izvedo, za kaj v resnici gre.

Človek na posnetku nabira školjke, ki živijo v zahodni Aziji in Severni Ameriki, ob Tihem oceanu.

Školjka z znanstvenim imenom Siliqua patula prebiva na peščenih plažah v bibavičnem pasu in v morju do globine približno devet metrov, piše Wikipedija. Zrastejo od 8 do 15 centimetrov, našli pa so tudi že “orjaške”, do 28 centimetrov dolge školjke. Njihova skrivališča lahko prepoznamo po tako imenovanih sifonih, luknjah v pesku, kjer so zakopane.

V kulinariki veljajo za specialiteto, zato so zelo iskane. V ZDA je za nabiranje teh školjk potrebno dovoljenje pristojnih državnih organov. Običajno jih pripravijo popečene na maslu ali na žaru, iz njih pa skuhajo tudi juho (clam chowder), ki jo zgostijo z mlekom ali smetano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!