Kaj se zgodi, če po treningu spijete pivo (ali več piv)?

Magazin 28. Maj 202305:46 0 komentarjev
svetlo temno pivo v kozarcu
PROFIMEDIA

Nekateri športniki nimajo nič proti kakšnemu pivu po napornem treningu. Je to v redu? Obstajajo dobre in slabe plati.

Leta 1977 je Arnold Schwarzenegger, takrat še bodybuilderski šampion, v nekem dokumentarcu na vprašanje ali pije mleko, izrekel danes znameniti stavek: “Mleko je za otroke. Ko odrastete, morate piti pivo.”

Danes so stvari malce drugačne. Večina trenerjev in obiskovalcev fitnesov in telovadnic, bi po treningu raje spila liter mleka, kot pa eno samo pivo. Pa vendar nekateri amaterski, pa tudi vrhunski športniki nimajo nič proti kakšnemu kozarčku peneče alkoholne pijače po treningu. Ali je po treningu dobro spiti pivo? Kaj se zgodi, če ga? Koliko je preveč?

Pomembno se je zavedati, da je v naši družbi alkohol velik problem. Alkoholizem je težava, s katero se spopadajo mnogi, tragično pa zaznamuje celotne družine. Normalizacija pitja alkohola je eden od elementov, ki k temu močno prispeva. Zaradi pitja alkohola se zgodijo tudi številne hude prometne nesreče. Zato je zavedanje o problematiki pitja alkohola in osveščanje o tem ključnega pomena. Več preberite v članku 20 let Kebrovega zakona: Koliko je uspel Slovence odvrniti od alkohola.

Dobra plat

Pivo po treningu je morda celo boljše, kot voda, piše spletna stran menshealth.com.

Pri tem se sklicuje na raziskavo iz leta 2021, objavljeno v International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Po tej raziskavi se je pivo z nizko vsebnostjo alkohola (pod 4%) izkazalo za dobrega hidratatorja. Dodajanje natrija v brezalkoholno pivo pa njegovo zmožnost rehidracije še poveča. Problem pa je, da je v primerjavi z vodo okusno. In prav zaradi tega nekateri padejo v skušnjavo, da bi po enem spili še kakšnega. Pivo vsebuje tudi polifenole, antioksidante in protivirusne rastlinske spojine, ki lahko ohranijo vaš imunski sistem močan in zmanjšajo možnosti za okužbe dihal, ki se lahko pojavijo pri težkih treningih.

Slaba plat

Več raziskav, ki so jih opravljali tako na živalih, kot na ljudeh, je pokazalo, da prekomerno uživanje piva po treningu poleg mačka naslednji dan, slabo vpliva na regeneracijo mišic.

Med intenzivnimi treningi se mišična vlakna natrgajo in se v naslednjih dneh s prehrano in počitkom obnavljajo. Izkazalo pa se je, da prekomerno uživanje piva (več kot 7 malih piv) po treningu občutno zmanjša sintezo beljakovin, potrebnih za obnovo mišic. Najbolj kritične so prve štiri ure po treningu (t.i anabolno obdobje), ko je vpliv alkohola najslabši, je pokazala raziskava iz leta 2014, piše spletna stran beerstyle.rs. Že prej omenjena raziskava iz leta 2021 pa je pokazala tudi, da uživanje več kot dveh malih “lahkih” piv po treningu že izniči učinek izboljšane rehidracije in privede celo do nasprotja, povečane dehidracije. Pivo je pač diuretik, se pravi, da povečuje izločanje vode iz telesa.

Kaj iz vsega tega sledi? Kakšno pivo s čim manj alkohola po treningu ne bo škodilo, več pa vam bo zavrlo obnovo mišic, vas dehidriralo in, če boste pretiravali, povzročilo še mačka naslednji dan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.