Kaj se zgodi, če v garderobno omaro postavite kozarec riža?

Magazin 19. Dec 202217:30
riž
Profimedia

Riž ni le okusno živilo, ki je hitro in enostavno za pripravo, je tudi lepotilno sredstvo in zdaj vemo, da bo morda prišel prav tudi v omari z oblačili.

Zagotovo ste že slišali, da lahko riž reši pametni telefon, ki ga je ujela vlaga. Pa ste vedeli, da je ta trik pravzaprav star že desetletja? Uporabljali so ga fotografi, ki so potovali na tropske lokacije in z rižem pred vlago zaščitili opremo – fotoaparate in filme.

Zakaj pa bi morali kozarec riža postaviti v omaro?

Kozarec surovega riža naj bi bilo odlično sredstvo proti neprijetnemu vonju oziroma vlagi.

Pogosto je dovolj že eno rahlo vlažno oblačilo, da pusti zatohel vonj v omari. Še prej se to zgodi, če omar nimate navade zračiti redno.

V boju proti tem vonjavam in seveda vlagi naj bi uspešno deloval prav surov riž. Riž je higroskopen: ko je suh izpostavljen zraku z visoko relativno vlažnostjo, bodo riževa zrna vlago iz zraka absorbirala.

Zato se lahko uporablja za absorbiranje vlage, denimo v manjših prostorih ali zaprtih škatlah. Ne bo pa verjetno idealna rešitev za večje prostore, saj bi v tem primeru potrebovali ogromne količine riža.

Vendar pa! Ko je riž moker in izpostavljen zraku z nizko vlažnostjo, bodo zrna vodo sprostila v zrak. Zato je treba zrna redno menjati.

Namig: Riž lahko v omaro postavite v vrečicah iz blaga, kar bo veliko priročnejše in manj nevarnosti, da bi se vam razsul med oblačili.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.