Kaj se zgodi s šopki in darili, ki jih javnost podari kraljevi družini

Magazin 06. Mar 202316:00
Catherine Princess of Wales
Profimedia

Kraljeva družina pogosto prejema darila in spominke. Običajno so to rože in simbolična darilca.

Pravzaprav boste ženske članice kraljeve družine med uradnim nastopom redko videli brez vsaj enega šopka rož.

A tudi bolj nenavadna in draga darila se najdejo na seznamu. Neprecenljiv nakit, konji, mladi nilski krokodil in celo slon, ki ga je prejela pokojna kraljica. Ali tri mesece star medved, ki ga je prejela princesa Ana.

Toda ali veste, kaj natančno se zgodi z darili, ko se kraljeva družina vrne domov?

Kraljeva družina ima zelo jasna pravila, ko gre za darila. Eno izmed teh denimo pravi, da pri prejemu daril obstaja soglasje, da član kraljeve družine ni odvisen od podjetij, in zato ne sme sprejemati daril za komercialne namene.”

Kot kaže, pa obstaja tudi vrsta pravil, ki natančno narekujejo, kaj se zgodi z darili in rožami, ki so jim bila podarjena na poslovnih potovanjih in od javnosti.

Kot piše Town and Country, rože, ki jih prejmejo v Veliki Britaniji, predajo članom osebja ali varnostniku – dokler se javni nastop ne zaključi. Nato se člani kraljeve družine odločijo, ali bodo šopke obdržali, sicer jih podarijo drugim organizacijam.

Na potovanjih nekaj šopkov hranijo v hotelskih sobah, kjer bivajo – da malce popestrijo prostor.

Toda pogosto dobijo šopkov veliko preveč in takrat jih podarijo lokalnim bolnišnicam, cerkvam in dobrodelnim organizacijam.

Vendar pa šopki niso edina darila, ki jih prejmejo člani kraljeve družine.

V skladu s kraljevim protokolom vsa taka darila najprej pregleda varnostnik, in ko so ta označena kot varna, se kraljeva družina odloči, ali jih želi obdržati ali ne.

Če je vrednost darila manjša od 170 evrov (150 funtov), lahko darilo podarijo tudi članom osebja, sicer pa bodo darila poslana dobrodelnim ustanovam po njihovi izbiri.

Povzeto po Town and Country

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.