Kaj se zgodi s telesom, če iz prehrane izločite beli sladkor

Magazin 02. Dec 202111:45
Sladkor
Profimedia

V našem telesu se lahko zgodi kar nekaj sprememb, če ne uživamo rafiniranega sladkorja.

Rafiniran ali beli sladkor je živilo, ki je oropano vseh mikrohranil – vlaknin, vitaminov in mineralov, zato ga telo težko prebavi in lahko povzroča številne tegobe.

Na spletni strani naturalsociety.com opisujejo, kaj se lahko zgodi, če ga prenehate uživati.

1. Imeli boste več energije

Čeprav morda posegate po sladkorju, ko ste utrujeni, boste imeli več naravne energije, če se mu odpoveste. Sladkor namreč blokira sposobnost telesa, da vzdržuje energijo. Prav tako sladkor v krvi ne bo doživljal šokov. Če ste utrujeni, raje posezite po naravnih virih sladkorja – suhem sadju ipd.

2. Vaša teža se bo stabilizirala

Če se odpoveste rafiniranemu sladkorju, se boste hkrati izogibali procesirani hrani, ki običajno poleg sladkorja vsebuje še številne preostale umetne dodatke. Telesa tako ne boste obremenjevali z nepotrebnimi kalorijami, odvečnimi maščobami in umetnimi aditivi. Tako bo tudi vaše črevesje delovalo bolj učinkovito.

3. Izgubili boste željo po sladkorju

Počasi se boste odvadili sladkorja. Kar ste prej jedli, se vam bo zdelo presladko, denimo sladkan čaj vam ne bo več ustrezal. Telo se namreč zelo hitro prilagodi novim navadam. Ko si boste zaželeli nekaj sladkega, boste raje posegli po bolj zdravih sladicah in sadju.

4. Vaša koža bo lepša

Koža ne mara sladkorja, nanj se odzove z aknami in nečisto kožo. Ko prenehamo uživati sladkor, bo koža lahko bolj zasijala.

Odpovedati se rafiniranemu sladkorju ne pomeni, da ne boste več jedli sladkega. Izbirajte živila z naravno prisotnimi sladkorji, kot je sadje. Na trgu prav tako obstaja že ogromno boljših možnosti sladil: javorjev, rižev, tapiokin, dateljev sirup, kokosov sladkor ipd.