Kaj se zgodi s telesom, če jutranjo kavo zamenjate z zelenim čajem

Magazin 27. Feb 202208:43
Profimedia

Zeleni čaj ima manj kofeina od kave, vendar še vedno dovolj, da vam zagotovi lažji začetek dneva. Poleg tega pa ima tudi številne druge prednosti. Kaj vse se zgodi v vašem telesu, če kavo zamenjate z zelenim čajem?

1. Vnesli boste manj kofeina

Verjetno ste že slišali, da zeleni čaj vsebuje manj kofeina kot kava. Listi čaja vsebujejo več kofeina kot zrna kave, med kuhanjem pa količina kofeina v kavi preseže količine v čaju.

Odvajanje od kave je lahko zelo neprijetno in vam ponagaja celo z glavobolom. Prav zato je za vse, ki bi želeli manj kofeina, prehod na zeleni čaj idealna izbira. Skodelica zelenega čaja namreč še vedno vsebuje med 20 in 30 miligramov kofeina.

2. Izognili se boste anksioznosti in težavam s spanjem

Manj kofeina v telesu privede k manjši anksioznosti in boljšemu spancu, še posebej če ste občutljivi na kofein. Nekateri ljudje imajo ob rednem pitju močne kave pogosto tudi povišano bitje srca ter visok krvni tlak. Prehod na manj kofeinski zeleni čaj bi umiril vaše telo in zmanjšal prekomerno stimulacijo, ki jo povzroča kofein. Še vedno pa vam čaj daje dovolj energije za začetek jutra.

3. Več antioksidantov

Zeleni čaj vsebuje številne snovi, ki lahko pomagajo našemu imunskemu sistemu pri obrambi pred okužbami. Še ena korist čaja pa je tudi velika količina antioksidantov, ki jih vsebuje. Teh je v zelenem čaju več kot v kavi.

4. Blaženje vnetij

Vnetje je odgovor vašega imunskega sistema na grožnje zdravju in stres. Trajna vnetja so povezana s srčnimi obolenji, revmatoidnim artritisom in različnimi vrstami raka. Zeleni čaj naj bi imel močne protivnetne učinkovine, ki lahko občutno zmanjšajo raven vnetja.