Kaj se zgodi z vašim telesom, če si kavo privoščite na prazen želodec

Magazin 09. Jun 202207:30 > 11. Jun 2022 07:33 2 komentarja
kava
Profimedia

Ste eden tistih, ki si zjutraj vedno naprej privoščijo skodelico kave in šele nato razmišljajo, kaj bi prigriznili? Preverite, kako lahko to vpliva na vaše telo!

Čeprav je skodelica kave takoj zjutraj za marsikoga popoln začetek dneva, raziskovalci z univerze Bath menijo, da to morda ni najboljša ideja.

Kaj so odkrili?

V raziskavi, ki je bila objavljena v British Journal of Nutrition, so poskušali ugotoviti, kakšen vpliv ima na zdravje slab spanec in kašen vpliv ima jutranja kava na prazen želodec.

V okviru raziskave so opravili tri teste:

1. V prvem so udeleženci mirno prespali vso noč, zjutraj pa so si na prazen želodec privoščili sladko, visokokalorično pijačo. Energijska vrednost sladke pijače je ustrezala energijski vrednosti povprečnega zajtrka.

2. Noč, ki je sledila, je bila za udeležence nekoliko manj prijetna. Raziskovalci so vsako uro za pet minut motili njihov spanec. Naslednje jutro so si udeleženci ponovno privoščili sladko pijačo.

3. Tudi v tretjem poskusu so udeležence budili vsako uro. Vendar so zjutraj najprej spili črno kavo, pol ure zatem pa še sladko pijačo.

Raziskovalci so vsako jutro po zaužitju pijače zbirali tudi vzorce krvi.

Rezultat:

Pitje kave takoj po prebujanju negativno vpliva na metabolizem in znatno poslabša uravnavanje krvnega sladkorja, kaže študija.

Medtem ko same motnje spanja – eno noč – niso bistveno vplivale na raven sladkorja, pa je črna kava pred zajtrkom močno vplivala na presnovo in raven glukoze v krvi je bila povišana za kar 50 odstotkov!

Povedano preprosto, sposobnost uravnavanja sladkorja v krvi je veliko slabša, če zjutraj najprej popijemo kavo, še zlasti če je za nami neprespana noč. To lahko izboljšamo tako, da najprej nekaj pojemo in si šele nato privoščimo kavo, če se nam zdi, da jo še potrebujemo, pravi profesor James Betts z univerze Bath.

Seveda so potrebne nadaljnje raziskave, da bi bolje razumeli učinke spanja na našo presnovo. Kot je denimo to, koliko motenj spanca je dovolj, da se poslabša presnova, in kakšne so dolgoročne posledice tega, pa tudi, kako bi lahko pri preprečevanju tega pomagala vadba.

Raziskava: www.cambridge.org

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.