Sony A.C.S.: kako je nastal oglas, ki ga je nemogoče spraviti iz glave (VIDEO)

Magazin 22. Okt 202206:56 2 komentarja

''Folk ne ve (kva?), kok je to d'best, k pridem v štacuno Sony A.C.S. Kupm nov TV, nov DVD, Playstation 2, vse, kar hočem, še tamau PSP. Nov fotoaparat, k nardi klik klik, če ostane neki flik, kupim še memory stick ..." se glasi besedilo verjetno najbolj prepoznavnega oglasa trgovine Sony A.C.S., ki se že 16 let vrti na različnih radijskih postajah po vsej Sloveniji. Kako pa je oglas pravzaprav nastal in kdo ga repa?

Verjetno ni Slovenca, ki vsaj enkrat v življenju med poslušanjem (komercialnega) radia ne bi slišal 20-sekundne oglasne pesmi za ljubljansko trgovino Sony A. C. S. na Celovški cesti nasproti Kina Šiška. Pesem gre zelo hitro v uho, marsikdo jo zna po vseh teh letih že na pamet. Kdo je napisal pesem in kdo je odrepal besedilo? O tem smo se pogovarjali z lastnikom trgovine Dušanom Kranjcem.

Oglas v zameno za popust

Po Kranjčevih navedbah je idejo za oglas zasnoval radijski voditelj in ustvarjalec Saša Bole. Ta je trgovino obiskal leta 2006, saj si je želel kupiti kamero. V zameno za popust ob nakupu pa se je Bole ponudil, da trgovini naredi dobro reklamo. “Rekel je, da pozna mlade fante, ki repajo, in da ima dobro idejo za oglas. Odvrnil sem: Zakaj pa ne? In tako je nastal legendarni oglas,” pojasnjuje Kranjc. Čeprav izvajalcev ni poznal, mu je bil končni izdelek zelo všeč, kmalu pa se je oglas začel vrteti tudi na radijskih postajah.

Za besedilom in produkcijo stoji producent Jovo (pravo ime Damjan Jović, op. a.), ki je v podkastu Blokovci razkril, da je besedilo oglasa odrepal prav on. “Tisti, ki niste vedeli … Sony A. C. S. reklamo repam jaz. To je moj prvi hit. Pravzaprav je to prvi projekt, ki sem ga produciral in napisal besedilo,” pove v pogovoru.

Je bilo res tako dobro, da so dvignili cene?

Odziv na oglas je bil po besedah lastnika trgovine Kranjca takoj izjemen. “Zelo dobro je bil sprejet, zato smo se odločili, da ga prijavimo na tekmovanje slovenskega oglaševalskega festivala (SOF). Takratni sodniki sicer niso prepoznali potenciala, verjetno se niso niti zavedali, da se bo oglas predvajal še naslednjih 15 let,” poudari Kranjc, ki uspešnost oglasa pripisuje predvsem zanimivi melodiji in zabavnemu besedilu.

Pohvale na račun pesmi v stilu hip hopa dobivajo še danes. “Ravno pred kratkim je trgovino obiskala neka gospa, ki nam je povedala, da pogostokrat sliši reklamo in da ji je tako všeč, da je trgovino preprosto morala obiskati. Včasih me pokličejo tudi kakšni poslovni partnerji in mi nato v telefon njihovi otroci repajo. Enkrat nas je denimo obiskala tudi novinarka in nam dejala, da po zabavah na poti domov s prijatelji velikokrat prepevajo našo pesem,” še pripoveduje lastnik.

Dušan Krajnc
Uroš Kokol/N1

Čeprav je postal oglas po šestnajstih letih že zimzelena uspešnica, besedilo v resnici ni več tako aktualno, saj izdelki, kot so DVD, Playstation 2 in PSP, niso več v množični rabi. “Takrat so bili ti izdelki zelo popularni, saj so predstavljali novo tehnologijo,” pravi lastnik, ki ob tem prizna, da so v preteklosti sicer poskušali z novimi oglasi, a se nič ni tako ”prijelo in šlo v uho” kot original. “Pozneje smo naredili še nekaj oglasov s podobno temo, a nič ni bilo tako udarno in poslušno. Ker nam niso bili všeč, je ostala prvotna reklama,” še razkrije.

Kranjc sicer prizna, da celega besedila pesmi ne pozna na pamet, vendar pa izpostavlja, da kljub neaktualnosti nekaterih izdelkov oglasa še ne bodo umaknili z radijskih postaj. “Zakaj bi umikali nekaj, kar gre hitro v uho?” doda.

Ena bolj udarnih fraz v oglasu je tudi njegov zaključek ”Tok dobr, da bomo dvignl cene.” Pa so jih res? Kranjc odgovarja, da na žalost ne. “Cene naših izdelkov se nenehno nižajo. Ko so leta 2002 na trg prišli LCD-televizorji, je znašala cena za 82-centimetrski televizor milijon tolarjev in pol (približno 6.250 evrov, op. a.), danes pa televizorje prodajamo tudi po 300 evrov. Kar pomeni, da bi morali danes za ceno takratnega TV-sprejemnika prodati 20 televizorjev,” še pove.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.