Kako nevarno je, če hišnih copat nikoli ne operete?

Magazin 16. Feb 202411:05 0 komentarjev
copati
Foto: PROFIMEDIA

Če imate najljubši par copat, jih verjetno nosite vsak dan. Toda, kdaj ste jih nazadnje dejansko oprali?

V copatih, ki že nekaj časa niso videli notranjosti vašega pralnega stroja, bi se lahko začeli nabirati neprijetni prebivalci, pravi pediatrinja Alissa Kuizinas. Ceno, ki jo prinaša nošenje umazanih copat, pa plačajo stopala in nohti na nogah. A dobra novica je, da vam copatov ni treba prati tako pogosto, kot si mislite, piše hrvaški N1.

Za razliko od umazane posteljnine in oblačil za telovadbo umazani copati ne predstavljajo biološke nevarnosti. Vendar dlje, kot jih ne operete, večja je verjetnost, da se bodo v njih nabrali mikrobi in druge snovi, ki lahko vplivajo na kožo na stopalih.

“V copatih se lahko nahajajo bakterije in glivice, ki povzročijo atletsko stopalo ali glivice na nohtih. Virusi pa vplivajo na nastanek bradavic,” je orisala Kuizinas. V copatih se lahko naberejo tudi odmrle kožne celice, prah in drugi ostanki, ki povzročijo srbenje ali razdražijo kožo.

copati
Foto: PROFIMEDIA

Kako verjetno je, da boste zaradi umazanih copat v težavah?

Kako verjetno je, da boste imeli zaradi umazanih copatov nevšečnosti, je odvisno predvsem od tega, kako nosite copate. Če jih nosite z nogavicami, je tveganje za zgoraj našteto majhno. Nogavice so namreč ovira med stopali in copati, je zapisal N1 Zagreb.

Če pa nosite copate brez nogavic, vaša stopala vanje vnesejo še več umazanije. Tako obstaja večja verjetnost, da bodo stopala prišla v stik s tistim, kar je že v copatih, je še dodala Kuizinas. Stanje je še slabše, če se vaša stopala močno potijo. Znoj namreč ustvarja toplo in vlažno okolje, kar omogoča rast bakterij, ki lahko povzročijo okužbo.

Dodatne nevšečnosti imate lahko tudi, če iste copate uporabljate v zaprtih prostorih in na prostem. S tem namreč prinesete umazanijo in mikrobe, ki so na prostem, na tla v svojem domu. Tako lahko v svoj dom prinesete tudi bakterije, kot so stafilokoki in Clostridioides difficile.

copati
Foto: PROFIMEDIA

Kako pogosto morate oprati svoje copate?

“Dobro pravilo je, da copate operete, ko v njih opazite umazanijo, zavohate neprijeten vonj ali vlago,” svetuje Kuizinas.

Če copate nosite brez nogavic, se veliko potite in copate nosite tudi, ko se odpravite po pošto ali sprehajate psa, bi to lahko pomenilo, da jih operete enkrat tedensko. Če pa copate obujete čez nogavice in jih nosite zgolj v domu, je najverjetneje dovolj, da jih operete nekajkrat na leto, je sklenil N1 Zagreb.

copati
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!