Kako si povrniti moči po covidu-19?

Koronavirus 30. Avg 202119:09
Ženska počiva
Foto: PROFIMEDIA

Tako kot vsaka bolezen tudi covid-19 pusti posledice in izčrpa telo.

Za to obstajata dva glavna razloga: pomanjkanje hranil med boleznijo in virus, ki je velik stres za telo, ki se z njim bori.

Kalorije

Ogljikovi hidrati so gorivo za naše telo in po prebolelem covidu-19 moramo zaužiti dovolj kalorične hrane in z njo dovolj energije. V svojo prehrano vključite živila, kot so sladki krompir, polnozrnata živila, leča in zdrave maščobe. Ogljikovi hidrati so v tem primeru prijatelji organizma.

Beljakovine

Ker se telo bori proti okužbi, trpijo tudi mišice, beljakovine pa so osnova za zdrave mišice. Zato je treba po bolezni zaužiti veliko beljakovin za spodbujanje zdravih mišic. Živila, ki so polna beljakovin, so jajca, piščanec, ribe.

Omega 3 maščobne kisline

Omega 3 maščobne kisline pomagajo zmanjšati vnetje v telesu, med okužbo s koronavirusom pa naše telo doživi velik vnetni proces. Omega 3 bi bilo priporočljivo jemati dva meseca po okrevanju. Živila, bogata s temi maščobnimi kislinami, so chia semena, lešniki, losos, sojino olje.

Zdrava prebava

Med okužbo se mikrobi v prebavnem sistemu spremenijo, kar povzroča prebavne težave. V svojo prehrano vključite probiotike in prebiotike.

Vitamin D

Vitamin D je pomemben za več kot 800 procesov v telesu, mnogim pa ga primanjkuje. Za oskrbo telesa z vitaminom D bi se morali vsak dan 30 minut izpostavljati soncu. Če menite, da ne dobite dovolj vitamina D, se o dopolnilih posvetujte s svojim zdravnikom.

Hidracija

Pomembno je, da ste dobro hidrirani, ker voda pomaga pri boljši dostavi hranil v telesu. Poleg tega spodbuja potenje in uriniranje in na ta način pomaga telesu, da izloča toksine.

 

 

Komentari

Vaš komentar