Kako ostanete odločni in se obenem izognete nesramnosti, kadar imate prav?

Magazin 08. Maj. 202215:15
Delite:
pogovor
Foto: Profimedia

Ko zagovarjate svoje mnenje, vrednote in odločitve, je prav, da ste odločni, saj vas bodo ljudje spoštovali, tudi če mislite drugače. Vendar je med odločnostjo in nesramnostjo zelo tanka meja.

Odločnost je lastnost, ki pride prav tako v službi kot v zasebnem življenju, saj se tako človek postavi zase ter izrazi svoje ideje in prepričanja. A hkrati ob tem ni dobro iskati konflikta. Naučiti se morate, kako vse to povedati na prijazen način, da ne deluje vzvišeno ali celo nesramno.

Uporabite nekaj trikov: 

Zavedajte se, kaj je za vas pomembno

Odločnost pomeni spregovoriti o svojih potrebah, mejah in namenih, čeprav to ni vedno najlažje. Da boste vsem podali jasno sporočilo, morate najprej sami pri sebi vedeti, kaj želite in kaj postavljajte na prvo mesto. Ne pojasnjujte vsega zgoraj omenjenega, kadar ne veste, kakšen je cilj in kaj sploh hočete povedati. Bodite odločni, vendar takrat, ko je to potrebno.

Bodite jasni in ne prepričujte

Nikakor ne obtožujte! Jedrnato povejte svoje stališče ali mnenje in se opomnite, da je popolnoma v redu in normalno, če se ne strinjate z nekom. Pomembno je, da se z osebami še vedno spoštujete. Ne poskušajte prepričevati ljudi o svojem prav niti jih ne obtožujte, da se motijo. Ostanite zvesti sebi in ohranite dober ugled.

Komunicirajte in se ne pritožujte

Bodite tisti, ki išče rešitve, in ne tisti, ki se stalno pritožuje. Teh imate v okolici že dovolj. Veliko več truda je treba vložiti v iskanje odgovorov kot v naštevanje vseh stvari, ki so narobe, vendar boste tako pridobili tudi spoštovanje. Veliko raje se bodo ljudje obrnili na vas, če boste poskušali komunicirati, kot če se boste pritoževali in po možnosti uporabljali agresiven jezik.

Bodite pogumni, ne ponižujoči

Upajte si izraziti svoja čustva, poglede na stvari in se zagovarjati. A ne postanite ponižujoči, kar se lahko hitro zgodi, ko želite sebe obvarovati pred komentarji drugih. Mnenje povejte spoštljivo, ne odstopajte od vrednot, ki jih postavljate na prva mesta, in hkrati ne ponižujte drugih, tudi če se do vas vedejo tako. 

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar