Kako pomagati otrokom, da postanejo bolj samostojni in neodvisni

Magazin 04. Sep 202215:30 1 komentar
otrok
PROFIMEDIA

Med številnimi dolgoročnimi posledicami je pandemija covida-19 mnogim otrokom preprečila, da bi se osamosvojili in prevzeli več odgovornosti.

Zaprtje javnega življenja, učenje na daljavo in karantene so močno omejili fizično svobodo otrok in jim omejili možnosti, da bi sami počeli različne stvari zunaj doma. Šole so bile zaprte, obšolskih dejavnosti ni bilo, prav tako se otroci niso skupaj igrali, športne igre in rojstnodnevne zabave so bile odpovedane … Korake k samostojnosti je veliko težje narediti, če se otroci nikoli ne oddaljijo od staršev in skrbnikov.

Poleg tega so številni od teh izčrpanih in prestrašenih staršev in skrbnikov – ki so vedeli, da bi morali otroke spodbujati, da si sami zavežejo čevlje, pripravijo kosilo, operejo perilo ali gredo v trgovino po mleko – težko našli čas in prostor, da bi jih naučili teh nalog. Vsi smo lahko razmišljali samo, kako preživeti v sedanjosti, in ne o tem, kaj je dolgoročno najboljše.

Zdaj ko se začenja relativno običajno šolsko leto, imajo družine morda več možnosti, da otrokom pomagajo postati samostojnejši.

Ključni del zrelosti je učenje, kako “sprejemati samostojne odločitve in po potrebi samostojno reševati zahtevne okoliščine”, je povedala Karen VanAusdal, direktorica v organizaciji Collaborative for Academic, Social and Emotional Learning s sedežem v Chicagu. Morda se zdi, da je učenje vrtčevskega otroka, kako pospraviti perilo ali si v gostilni priskrbeti svoj krožnik, daleč od samostojnosti, ki jo bo moral osvojiti v mladostništvu in odrasli dobi, vendar obstaja povezava med njima. Učijo se zaupati svojim instinktom in se ukvarjati s svojimi stvarmi, dobesedno in v prenesenem pomenu.

Vidijo tudi, kako jim samozadostnost pomaga biti del skupnosti, družinske ali druge. Ko otrok pospravi svoje perilo, starši postorijo eno stvar manj. S tem, ko dobijo hrano v lokalu, se naučijo nove spretnosti, tako da jih starši morda lahko pošljejo iskat še krožnik sadne solate ali skodelico kave. Z drugimi besedami, poskrbijo zase in za druge. “Neodvisnost omogoča tudi, da človek prispeva svoje spretnosti in vodstvene sposobnosti k reševanju težav, tako individualnih kot kolektivnih,” je dejala VanAusdal.

V nadaljevanju so predstavljeni načini spodbujanja samostojnosti, ki ustrezajo individualnim potrebam vsakega otroka.

Nove spretnosti povežite z grajenjem odnosov z drugimi

Učenje pakiranja nahrbtnika ali dodajanja kosmičev lahko štejemo med večje samostojnosti otrok, vendar bi jim morali starši pomagati razumeti, kako jih ta navidezno majhna dejanja povezujejo z drugimi, je dejal Maurice J. Elias, profesor psihologije na univerzi Rutgers in soavtor knjige “Emotionally Intelligent Parenting: How to Raise a Self-Disciplined, Responsible, Socially Skilled Child” (Čustveno inteligentno starševstvo: Kako vzgojiti samodiscipliniranega, odgovornega in socialno spretnega otroka).

“Ljudje nismo bili ustvarjeni, da bi bili neodvisni. To velja v biološkem in družbenem smislu,” je dejal. “Želimo in potrebujemo navezanost na druge ljudi in institucije – dom, šolo, službo, skupnost, religijo – ki dajejo našemu življenju smisel in namen.”

Novo spretnost predstavite tako, da bodo otroci videli, da prevzemajo večjo vlogo v družini in skupnosti. Na primer, kdo je kupil hrano za pripravo kosila? Kako postiljanje lastne postelje ali pospravljanje sobe olajša jutra staršem in skrbnikom? Če gredo vaši otroci sami v trgovino, jih ne pozabite pripraviti na sodelovanje in interakcijo z drugimi, je dejal Elias. Ali so osebi za njimi pridržali vrata? Ali so rekli prosim in hvala?

Elias je pojasnil, da je učenje takšnih veščin pomembno za vljudnost, hkrati pa otroke pripravlja na bolj soodvisno prihodnost.

Upočasnite korake

Strokovnjaki pravijo, da ne hitite nadoknaditi izgubljenega časa. Delujte počasi ter spoštujte otrokovo čustveno stanje in praktično usposobljenost. “Otroci so izgubili občutek samozavesti,” je dejal Elias. “Poskusite jim omogočiti, da začnejo nekaj, kar jim bo uspelo, namesto da jim takoj postavite težek izziv.”

Pri majhnih otrocih VanAusdal predlaga, da začnete z nečim preprostim, jih na primer prosite, da naredijo preprosto izbiro. Malčku recite: Tukaj sta dva para čevljev, ki ju lahko danes obuješ. Katerega bi rad obul? Sprejemanje majhnih odločitev jim bo pomagalo, da bodo samozavestneje prevzeli večjo odgovornost.

Če te odgovornosti povežete z novim privilegijem, lahko otrokom pomagate, da se dobro počutijo ob spremembah, je dodala. Morda na primer starejši otroci ne bodo samo kuhali večerje, ampak se bodo tudi odločali, kaj bo družina jedla.

Korak nazaj

Odrasli morajo otrokom omogočiti, da raziskujejo svojo samostojnost, je dejala VanAusdal.

Ključno je, da starši zagotovijo prostor za potrebne poskuse in napake. “Najdite si prostor in naloge, da lahko otrokom omogočite, da prevzamejo več odgovornosti,” je dejala. “Da, nekaj napak bo, a sčasoma bo šlo hitreje.” To je lahko izkušnja, v kateri bodo rasli vsi vpleteni.

Tudi odrasli lahko sledijo otrokovemu zgledu, je povedala Anya Kamenetz, novinarka s področja izobraževanja in avtorica prihajajoče knjige The Stolen Year: How COVID Changed Children’s Lives, and Where We Go Now (Ukradeno leto: Kako je covid spremenil življenja otrok in kako naprej).

Poiščite načine, kako lahko otroci prevzamejo več odgovornosti na področju, ki jih že zanima ali jim pomaga pri doseganju njihovih ciljev. “Moja desetletnica je navdušena nad idejo, da bi zaslužila dodaten denar, zato je pred dnevi postavila stojnico z limonado,” je povedala, njena petletnica pa se “zelo veseli vseh obiskov, ki jih je zamudila med pandemijo, in to jo je spodbudilo, da je začela čistiti svojo sobo”.

Organizirajte se

Nikoli ne podcenjujte moči družinskega koledarja ali preglednice, je povedala Kamenetz. Predlagala je, da se pri oblikovanju koledarja za nove obveznosti oprete na urnike otrok. “Začenja se novo šolsko leto,” je dejala, “zato je zdaj primeren čas za to.”

“Skličite družinski sestanek in recite: Kaj moramo postoriti v hiši? Kaj je tvoja naloga?” je dejala. To pomaga otrokom videti vsa opravila, ki pomagajo, da doma vse poteka gladko.

Hišna opravila so več kot le to; so dejanja soodvisnosti. Ko moja sinova pospravita perilo ali spečeta nekaj z minimalno pomočjo, nista ponosna le na to, da obvladata novo nalogo. Dobro se počutita tudi zato, ker sta našla nov način, kako prispevati k skupnemu družinskemu blagostanju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje