Kako pravilno očistiti TV-ekran?

Magazin 28. Nov 202115:00 0 komentarjev
Profimedia

Kako očistiti televizijo? Kaj je najbolj učinkovito in česa se morate izogibati?

Ne glede na to, kakšno televizijo imate doma, redno čiščenje je pomembno. Strokovnjakinja za čiščenje Jessica Ek pravi, da je čiščenje starega TV-zaslona podobno čiščenju oken, medtem ko novejši televizorji zahtevajo več pozornosti.

Ob čiščenju novejših televizorjev je treba biti posebej pozoren na to, katero čistilno sredstvo uporabljate. Ponuja vam nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali čiščenje vseh televizorjev: LCD, LED ali OLED.

Vsekakor morate najprej televizijo izklopiti iz elektrike.

Profimedia

1. Uporabljajte krpo iz mikrovlaken

Za čiščenje ekrana je najboljše uporabiti krpo iz mikrovlaken. Novejši zasloni so lahko izjemno občutljivi, zato se lahko hitro poškodujejo. Ek zato priporoča krpo iz mikrovlaken, ki enakomerno pritiska na ekran in tako zmanjša možnost nastanka poškodb.

Čemu se morate izogibati? Papirnatim brisačam, robčkom in drugim materialom, ki bi lahko poškodovali ekran. Krpa iz mikrovlaken je najboljša možnost.

2. Pazite na robove

S krpo očistite tudi vse robove televizorja. Pri čiščenju pogosto obračajte krpo, da bi vse kote in robove očistili s čistim delom krpe.

Čemu se morate izogibati? Ne pritiskajte premočno, ker bi lahko poškodovali ekran.

3. Sredstvo za čiščenje nanesite na krpo

Če uporabljate tekoče sredstvo za čiščenje, ga nanesite na krpo in nato počasi obrišite ekran. Tako boste preprečili, da tekočina steče v notranjost aparata.

Čemu se morate izogibati? Nikar ne nanašajte sredstva za čiščenje neposredno na televizor, ker lahko tekočina prodre v notranjost televizije in jo poškoduje. Ne uporabljajte rabljene krpe za brisanje prahu, ker je njena končna obdelava narejena za čiščenje lesa in lahko pusti sledi na ekranu.

4. Zaslon brišite v prekrivajočih se potezah

Da na ekranu ne bi ostale lise, Ek svetuje brisanje v enakomernih potezah, ki se rahlo prekrivajo. Najbolje je brisati v navpičnih ali poševnih potezah.

Čemu se morate izogibati? Izogibajte se krožnemu brisanju ekrana, Readers Digest navaja, da to lahko pusti madeže.

Morda morate pri čiščenju vašega televizorja upoštevati kakšne posebnosti, zato svetujemo, da pred čiščenjem preberite še navodila za uporabo.