Kako premagati morebitno januarsko otožnost ali slabo razpoloženje?

Magazin 09. Jan 202212:15 0 komentarjev
Depresija
Profimedia

Številne posameznike se januarja loti intenzivnejša brezvoljnost, utrujenost, celo milejša depresija. Kako si lahko pomagate in v januarskih dneh izboljšate svoje razpoloženje?

Strokovnjaki pravijo, da gre za pogost pojav, ki se zgodi po veselem decembru, imenujejo ga tudi januarski bluz. Decembra smo se veselili, veliko družili in bili v pričakovanju praznikov. Ko vstopimo v novo leto, pa je druženj manj, spet se vrnemo v stare tirnice in rutine svojega življenja itn. Januarska otožnost in malodušje naj bi bila sicer povezana tudi z zmanjšano količino sončne svetlobe. Običajno traja od nekaj dni do nekaj tednov.

Kako premagati januarski bluz in izboljšati razpoloženje?

Sprejmite odločitev, da je čas za nov začetek

Postavite si nove cilje, ki jih želite doseči. Bodisi jih želite doseči v januarju ali pa so vaši cilji bolj daljnosežni. Postavljanje ciljev namreč preusmeri vašo pozornost, vas spodbuja k drugačnemu razmišljanju in motivira, da začnete iskati drugačne načine delovanja.

Poiščite nekaj, česar se boste veselili

Ker vas januar lahko pahne v stanje melanholije ali brezvoljnosti, je dobro poiskati nekaj, kar v vas prebuja radost in česar se veselite. Morda je to novo potovanje, toplo vreme in sonce, plavanje v morju, smučanje na zasneženih belih strminah ali kak lep dogodek, ki vas čaka v prihodnje, četudi je to šele čez daljši čas. Že misel na to lahko izboljša vaše razpoloženje.

Uživajte v svojem miru

Po živahnem decembru, številnih prazničnih druženjih ter hitenju in nakupovanju daril sledi miren in pogosto pust januar, ki pa ponuja priložnost, da se umirimo tudi sami. Zato izkoristite ta mesec in si naberite novih moči. Pojdite v naravo, meditirajte, vzemite si čas zase in razmislite, kaj si želite v novem letu.

Profimedia

Bodite prijazni do sebe

Razvajajte se. Tudi kadar zunaj ni sonca, poiščite sonce v sebi. Pojdite na masažo ali v toplice ali se na drugačen način razvajajte. Privoščite si dolgo kopel, obdajte se z najljubšimi vonji, prižgite sveče in ustvarite domači spa. Pripravite romantično večerjo ali se odpravite na dobro kosilo. Morda si kupite kak nov kos oblačila ali drugo stvar, ki bo pričarala nasmeh na vašem obrazu.

Iskreno si priznajte …

Bodite iskreni do sebe. Ne glede na to, kako se počutite, bodite iskreni in si dovolite biti to, kar res ste. Bodite pristni. Je prišel čas za nov začetek? Novo službo? Je čas, da v odnosu obrnete nov list? Si želite spremembe, pa ne veste, kako? Dovolite si osebnostno rasti in morda poiščite svetovalca na tem področju, s katerim bosta usmerjeno delovala v smeri vaših želja.

Članek je informativne narave. Če se spoprijemate z resnejšimi težavami, se obrnite na ustreznega strokovnjaka.

VIR: www.psychologytoday.com in www.healthline.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!