Kako se ogreti, če vas veliko zebe?

Magazin 29. Nov 202214:15
Mraz
Profimedia

Vas hitro zebe in ste med bolj "zmrzljivi" posamezniki? Potem preverite nekaj idej, kako se lahko čim hitreje ogrejete v hladnih dnevih.

Ko je naše telo zdravo, samo uravnava temperaturo. Telesno temperaturo nadzoruje del v možganih, ki se imenuje hipotalamus. Normalna temperatura se giblje med okoli 36 in 37 °C. Ko naša temperatura začne padati, telo prejme znak in se začne ogrevati.

Če smo izpostavljeni mrazu, so hladne roke in noge običajen pojav, saj telo toploto najprej usmerja v notranjosti in tako poskrbi, da le-ta ostane topla.

Kako vse si lahko pomagate, če ste bolj “zmrzljivi” ali opravljate sedeče delo in se hitro ohladite?

Razgibajte se

Ko opazite, da se je vaše telo začelo ohlajati in vas začenja zebsti, naredite nekaj enostavnih telesnih vaj. Razgibajte se. Naredite lahko kratek sprehod, hojo na mestu, in če vam okoliščine dopuščajo tudi nekaj preprostih vaj (npr. enostavne poskoke na mestu, počepe, nekaj razteznih vaj …). Če imate možnost, pa se odpravite na vsaj 20-minutni sprehod. Vse to vam bo pomagalo pospešiti pretok krvi in dvigniti temperaturo telesa.

Profimedia

Uživajte hrano, ki greje

V zimskem času naj bi pri nas uživali predvsem sezonsko hrano, ki je na voljo in je bolj polnovredna, kalorična ter primerna za zimski čas. To je npr. koleraba, zelje, repa, rdeča pesa, leča, buča, česen, čebula, por, hren, ajda, rž, proso in koruza. Greli naj bi tudi jajca in oreščki ter med in ingver. Od začimb pa poper, šetraj, janež, klinčki, muškatni orešček.

Izvajajte dihalne vaje

Spletni vir Healthline navaja študijo, ki ugotavlja, da bi lahko s pomočjo vizualizacije in meditacije ter dihanja dvignili telesno temperaturo. Pod drobnogled so raziskovalci vzeli posebno tehniko “g-tummo”, ki jo sicer izvajajo tibetanski menihi. Pri tehniki gre za to, da si posameznik predstavlja (vizualizira), da je prostor topel, zraven zavestno diha in tako sproži dvig temperature v telesu. V študijo so sicer vključili posameznike zahodnega dela sveta in zaključek študije je zares pokazal pozitivne rezultate. Tehnika bi, pod določenimi pogoji, lahko pomagala posameznikom, da se naučijo uravnavati svojo telesno temperaturo.

Profimedia

Še nekaj praktičnih stvari …

Oblecite se v oblačila iz naravnih materialov (npr. iz volne). Prav tako si nadenite več plasti. Ne pozabite na tople nogavice in obutev. Če vas pogosto zebe doma, si morda omislite grelno odejo. V notranjih prostorih zaprite vrata sob, ki jih ne uporabljate in spustite rolete. Pijte vroče in zdrave napitke. Če imate možnost, si privoščite toplo kopel.

VIR: https://www.healthline.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.