Kako se vesti v družbi negativnih ljudi, ki zahtevajo veliko pozornosti?

Magazin 21. Nov 202118:00 1 komentar
ženska
Profimedia

Ne moremo se vedno izogniti negativnim in toksičnim ljudem, zato je tu nekaj nasvetov, kako se vesti, ko nanje naletite.

Vedno poskrbite, da boste ob sebi imeli ljudi, ki jim lahko zaupate, vas osrečujejo in napolnijo s pozitivno energijo. Takšne osebe bodo ostale ob vas tudi, ko vam ne bo lahko in bodo skupaj z vami slavile vaše zmage. Ne dovolite, da bi svoj čas in trud vložili v odnose s toksičnimi ljudmi, ki vam tega ne bodo vračali.

Med drugim jih lahko prepoznate tudi po teh lastnostih:

  • Ne premorejo empatije oziroma sočutja.
  • Hitro postanejo jezni.
  • Ne upoštevajo vaših čustev in občutkov.
  • Pokličejo le takrat, ko kaj potrebujejo.
  • Ves čas mora biti vse po njihovo.
  • Ne prenesejo kritike na svoj račun.

Ker pa je stik z njimi včasih neizogiben, poskrbite, da boste vedeli, kako ukrepati. Imamo nekaj nasvetov: 

Lahko ostanete tiho

Takšni ljudje veliko opravljajo, si izmišljujejo zgodbe in imajo vedno na zalogi nekaj pripomb. Želijo, da se z njimi strinjate, se pridružite njihovemu mnenju in s tem daste vedeti, da jih podpirate. Če tega ne želite, je včasih najbolje, da ostanete tiho in ne ponudite svojega mnenja, saj bo s strani negativne osebe preslišano. Zapomnite si, da niste vi tisti, ki ima problem.

Čustveno se ne vpletajte

Ste se kdaj zalotili, da ste se ob kakšni besedi vznemirili, mogoče celo skušali koga usmeriti na pravo pot? Naredite korak nazaj in se umirite. To ne bo lahko, še posebej, če čutite veliko empatije. A vsakokrat, ko se čustveno vpletete v razpravo, podarite negativni osebi še večjo moč in dopustite, da v vaše življenje prinese dramo. Več, kot boste vadili, bolje vam bo šlo.

Miselni premik

Za to bo potrebnega kar nekaj dela, vendar se bo vse poplačalo, če se morate redno ukvarjati z negativnimi ljudmi. Razmislite, kakšni ljudje vas obdajajo vsak dan. Verjetno so to vaši bližnji, o katerih lahko naštejete veliko dobrih lastnosti. Pa to niso vsi. Naletite tudi na negativne in zahrbtne ljudi, pa takšne, s katerimi se zgolj ne strinjate …

Če vas katera od osebnosti moti, to še ne pomeni konca sveta. Trudite se v vsakem najti nekaj dobrega in sprejeti dejstvo, da smo si med seboj drugačni.

Urite se v vztrajnosti in ljubeznivosti

Za to, da ste prijazni do teh, ki jih imate radi, ni potrebnega napora. Povsem druga zgodba pa je biti ljubezniv do tistih, ki si po vašem mnenju tega ne zaslužijo. Tu se skriva resničen izziv, ki naj vas motivira in ne zatre.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje