Kako skozi veseli december s čim manj stresa in skrbi?

Magazin 27. Nov 202212:00
Božič
Profimedia

Zopet se bliža veseli december in božično-novoletni prazniki. Za nekatere je to čas veselja, za druge obdobje velikega stresa. Ta zapis je namenjen predvsem tistim, ki jim veseli december povzroča več stresa in skrbi kot kaj drugega.

Raziskave celo kažejo, da naj bi se v obdobju med božično-novoletnim prazniki in kmalu po njih povečalo število srčnih kapi. Razlogi za to naj bi bili stres, prekomerno uživanje alkohola in mastne ter nezdrave hrane. Kaj lahko naredimo, da bomo omejili praznični stres?

Omejite zapravljanje denarja

Vir opisuje anketo, ki so jo še pred epidemijo izvedli pri ameriškem psihološkem združenju in je pokazala, da so skrbi, povezane z denarjem, eden izmed glavnih vzrokov za več stresa v času praznikov. Novi vpogledi pa kažejo, da se je ta v zadnjih letih še okrepil. Kaj storiti, da si bomo vsaj malce olajšali finančne skrbi med prihajajočimi prazniki? Že pred prazniki razmislimo, kako bomo razporedili svoj denar. Pomembno je, da si naredimo natančen načrt prihodkov in odhodkov ter denar smiselno, premišljeno razporedimo za življenjske potrebščine in druge nujne stroške ter darila in druge stvari, ki jih bomo potrebovali za praznike. Načrta se je dobro dosledno držati. Predvsem pa se izogibati impulzivnemu nakupovanju.

Profimedia

Zmanjšajte pričakovanja

Pomembno je, da smo čim bolj realni. Nihče ni popoln. Ne glede na to, kako brezhiben je naš načrt za božično-novoletno srečanje, vedno lahko nekaj spodleti. Morda jed ne uspe, kot smo želeli, nekdo zamuja na dogodek itn. Bolj strmimo k popolnosti in večja pričakovanja imamo, več stresa si lahko nakopljemo. Boljše se je prepustiti božično-novoletnemu vzdušju ter skupaj z družino in prijatelji ustvariti nova doživetja, ki nam bodo še dolgo ostala v spominu.

Nikar ne pretiravajte z nezdravo hrano

Študije kažejo, da naj bi med božično-novoletnimi prazniki zaradi nezdrave prehrane pridobili kar nekaj odvečnih kilogramov. Študija, ki je bila objavljena v znanstveni medicinski publikaciji The New England, je pod drobnogled vzela 2.924 odraslih posameznikov, starih 40 in nekaj let več. Študija je zajela ljudi iz Nemčije, Amerike in Japonske. Zaključek je pokazal, da je bila teža udeležencev iz vseh treh držav deset dni po praznikih še vedno višja za najmanj 0,5 % (v primerjavi z desetimi dnevi pred praznično sezono). Strokovnjaki zato svetujejo, da tudi čez praznike ohranjamo zdrav življenjski slog ter se držimo smernic za uravnoteženo in zdravo prehranjevanje.

Profimedia

Poskrbite za smeh in dobro voljo

Ne glede na vse – dobra volja je najboljša. Poiščete razloge za smeh. Smeh dokazano pozitivno vpliva na naše počutje in telo. Sprošča endorfine in zmanjšuje stres. Četudi je vaš urnik polno zaseden z dogodki in obveznostmi, nujno najdite čas npr. za ogled komedije, za družabne igre ali poiščite druge načine, s katerimi boste izboljšali razpoloženje.

Vzemite si čas zase

In na koncu, ne pozabite nase. Pojdite v naravo. V svoj vsakdan pa lahko umestite tudi vaje za sproščanje, ki prav tako pomagajo pri obvladovanju stresa in napetosti.

VIR: https://www.medicalnewstoday.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar