Kako so danes videti akcijski junaki naše mladosti?

Magazin 05. Jun 202305:45 0 komentarjev
Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Bruce Willis, Jean-Claude Van Damme
PROFIMEDIA

Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme in Bruce Willis so štirje igralci, ki so najbolj zaznamovali obdobje snemanja številnih akcijskih filmov. Kaj počnejo danes?

Bili so junaki akcijskih filmov, njihova imena pozna ves svet. S čim pa se Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme in Bruce Willis ukvarjajo danes?

Arnold Schwarzenegger

Preden je bil igralec in politik, je Schwarzenegger v 70. letih zaslovel kot eden prvih profesionalnih, pa tudi najboljših bodibilderjev na svetu. Iz sveta bodibildinga je prešel v igralske vode. 75-letnega Avstrijca svet pozna po kultnih vlogah, kot so Teminator, Konan in John Matrix (Commando), ki jih je upodobil v 80. letih prejšnjega stoletja, pa tudi komičnih vlogah v 90. letih, ko je kot policist pod krinko zaigral v filmu Policaj iz vrtca, poleg Dannyja DeVita pa v filmu Dvojčka.

Na zaslonih ga nato nekaj časa nismo videli, saj se je pred 20 leti podal v politiko: od leta 2003 do 2011 je bil guverner zvezne države Kalifornije, prav tako se je leta 1986 poročil (in nato leta 2021 od nje ločil) z nečakinjo Johna F. Kennedyja Mario Shriver. Po zaključku dveh mandatov na čelu Kalifornije se je vrnil v igralske vode.

V zadnjih desetih letih je igral v akcijski trilogiji Plačanci in nadaljevanjih filma Terminator, nekaj drugih filmih in televizijskih serijah ter posodil glas v več videoigrah. Aktiven je še danes: pred nekaj dnevi je namreč izšla prva epizoda Netflixove nanizanke Fubar, v kateri Schwarzenegger igra upokojenega agenta Cie.

Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger na premieri Netflixove serije Fubar (Foto: PROFIMEDIA)
Arnold Schwarzenegger, Danny Devito Arnold Schwarzenegger, Danny Devito
Dvojčka (Foto: PROFIMEDIA)
Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger
Terminator (Foto: PROFIMEDIA)
Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger
Legenda o Konanu (Foto: PROFIMEDIA)
Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger
Commando (Foto: PROFIMEDIA)
Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger
Policaj iz vrtca (Foto: PROFIMEDIA)
Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger
Foto: PROFIMEDIA
Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger
Terminator (Foto: PROFIMEDIA)
Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger
Foto: PROFIMEDIA

Sylvester Stallone

Schwarzeneggerjev vrstnik in največji rival Sylvester Stallone je kot igralec, scenarist in filmski ustvarjalec v 70. letih postal znan kot boksar Rocky, v naslednjem desetletju pa še kot John Rambo.

S čim pa se ukvarja v tem tisočletju? Leta 2010 je Stallone sam napisal in nato še zaigral v akcijski filmski sagi Plačanci, katere četrti del je pravkar v nastajanju, leta 2015 pa je ponovno uprizoril vlogo Rockyja v filmu Creed: rojstvo legende. Zanjo je prejel tudi zlati globus in bil tretjič nominiran z oskarja – za prvega je bil za isto vlogo nominiran pred 40 leti. Leta 2017 in letos se je pojavil v drugem in tretjem delu Marvelovih Varuhov galaksije.

Leta 2018 je Stallone ustanovil studio Balboa Productions. Leta 2019 se je franšiza Rockyja nadaljevala s filmoma Creed II, istega leta pa je izšel še peti del Ramba, ki je prvi konec tedna v kinih presegel uspeh vseh svojih štirih predhodnikov. Od leta 2022 Stallone igra v televizijski seriji Tulsa King, v nastajanju pa je še pet njegovih filmov.

Stallone je edini igralec v ameriški filmski zgodovini, ki je šest desetletij zapored igral v enem najbolj dobičkonosnih filmov tistega desetletja.

Sylvester Stallone Sylvester Stallone
Plačanci (Foto: PROFIMEDIA)
Sylvester Stallone Sylvester Stallone
Foto: PROFIMEDIA
Sylvester Stallone Sylvester Stallone
Rocky II (Foto: PROFIMEDIA)
Sylvester Stallone Sylvester Stallone
Rocky (Foto: PROFIMEDIA)
Sylvester Stallone Sylvester Stallone
Rocky II (Foto: PROFIMEDIA)
Sylvester Stallone Sylvester Stallone
Rambo II (Foto: PROFIMEDIA)

Scwarzenegger in Stallone: od rivalov do prijateljev

Dva največja akcijska veterana si nekoč nista bila preveč všeč. Stallone je za Forbes o njunem rivalstvu povedal: “Res se nisva marala, ker menim – to morda zveni malce plehko – da sva bila takrat pionirja tega žanra, katerega uspeha od takrat ni bilo mogoče ponoviti. Med seboj sva tekmovala, to je v njegovi naravi, zelo je tekmovalen, jaz pa tudi … Menim, da je to dejansko pomagalo, a za zasloni sva bila še vedno tekmovalna, kar ni bilo zdravo, a nato sva postala zelo dobra prijatelja.

V nekem trenutku je tekmovanje med igralcema postalo tako napeto, da je Schwarzenegger Stallona leta 1992 prelisičil, da je zaigral v filmu Stoj – ali moja mama strelja.  Kot je lani za The Jonathan Ross Show povedal Stallone, je Schwarzenegger po Hollywoodu razširil govorice, da bo v filmu zaigral sam in da je nad tem zelo navdušen – Stallone je tako misleč, da ga bo, če mu vlogo prevzame, v njunem rivalstvu zmagal, sprejel vlogo v komediji.

Sylvester Stallone
Stoj – ali moja mama strelja (Foto: PROFIMEDIA)

Zgodbo je za Forbes potrdil tudi Schwarzenegger, ki se prav tako rad spominja njunih let konkurence. “Oba gledava nazaj na ta leta in praviva, da je bilo dobro, da sva tekmovala med sabo, ker sem jaz dal vse od sebe, da bi premagal njega, in on enako. In na tak način sva izboljšala najine nastope, povečala prihodke najinih filmov in občinstvo. Oba sva na neki način ustvarila ta akcijski žanr 80. let.”

“A to ni nikoli pomenilo, da drug drugega nisva nadvse spoštovala. A vendarle sva se gledala kot sovražnika, ki sta se morala drug drugega znebiti. Nato pa sva v 90. letih prišla skupaj in si rekla: To je trapasto, dajva preprosto sodelovati. Postala sva zelo dobra prijatelja,” je dodal Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone
Schwarzenegger in Stallone (Foto: PROFIMEDIA)

Jean-Claude Van Damme

Leta 1960, ko je Schwarzenegger že pridno dvigoval uteži, se je v Belgiji rodil Jean-Claude Van Damme. Je igralec in filmski ustvarjalec, izurjen v borilnih veščinah, in velja za enega najbolj ikoničnih akcijskih borcev vseh časov.

Leta 1982 se je v želji, da bi postal igralec, preselil v ZDA, zaslovel pa leta 1988 s filmom o borilnih veščinah Krvavi šport. V naslednjih desetih letih je vestno sprejemal vloge, v katerih je lahko pokazal svoje znanje borilnih veščin: Delta Force, Ameriški ninja, Kiborg …

Zaigral je v Stallonovem filmu Plačanci 2 leta 2012, nato pa presedlal na lahkotnejše projekte, kot sta animirana filma Kung Fu Panda in tretji del priljubljenih Minionov. Še naprej snema filme, trenutno so v nastajanju trije.

Jean-Claude Van Damme
Krvavi šport (Foto: PROFIMEDIA)
Jean-Claude Van Damme
Zadnji plačanec (Foto: PROFIMEDIA)

Bruce Willis

Preden je Bruce Willis postal John McClane v filmih Umri pokončno, je zaslovel s serijo Delo na črno, ki se je vrtela v 80. letih. Poznan je tudi po filmih Šund, Peti element, Šesti čut … Prav tako se je podal v glasbene vode: izdal je tri albume in leta 2015 zaigral na broadwajskem odru. Na koncu kariere je zaigral v več manj uspešnih filmih, preden se je dokončno upokojil. Kot je marca lani razkrila njegova družina, je bil razlog za njegovo upokojitev Willisova napredujoča demenca.

“Na žalost so izzivi s komunikacijo le eden od simptomov bolezni, s katero se spopada Bruce. Čeprav je to boleče, je olajšanje, da imamo končno jasno diagnozo,” so zapisali. Dodali so, da upajo, čeprav zdravila za to bolezen še ni, da se bo to v prihodnjih letih spremenilo.

Bruce Willis
Bruce Willis s hčerko (Foto: PROFIMEDIA)

Pred kratkim je o Willisu spregovoril tudi Schwarzenegger. “Mislim, da je fantastičen. Leta in leta je bil ogromna zvezda. In takšnega se ga bomo tudi spominjali,” njegove besede povzema angleški Independent. Dodal je še, da razume, da se je Willis zaradi svojega zdravstvenega stanja moral upokojiti – a da se akcijski junaki nikoli zares ne upokojijo.

Willis in Schwarzenegger sta poleg Stallona investitorja v lasvegaško restavracijo in igralnico Planet Hollywood, nato pa sta sodelovala še v franšizi Plačanci.

Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Bruce Willis
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.