Kakšna je idealna starostna razlika v zvezi – glede na raziskavo

Magazin 29. Jan 202317:15
Cher and Alexander "AE" Edwards
Profimedia

Kadarkoli se javnosti predstavi (zvezdniški) par s precejšnjo starostno razliko, je odziv običajno negativen. Ljudje so skeptični, da je takšna zveza sploh zdrava. Je dvom utemeljen?

Študija, objavljena v publikaciji Journal of Population Economics, je razkrila, da so pari z večjo starostno razliko dejansko manj zadovoljni v zvezi.

Poleg tega se je pokazalo, da so manj prilagodljivi in združljivi, ko gre za velike življenjske spremembe. Ekonomska stiska, bolezen, otroci in drugi dogodki, ki spremenijo življenje, pa bodo verjetno še bolj škodili njihovemu odnosu.

Nasprotno je pri parih, ki so si bližje po letih, več verjetnosti, da bodo zadovoljni v zvezi. Par, med katerim je razlika od 0 do 3 let, bo verjetno ohranil največ zadovoljstva. Razlog: podobnost v življenjskih obdobjih.

S kakšnimi izzivi naj bi se srečal par z večjo starostno razliko

1. Različne stopnje zrelosti. Četudi je starostna razlika manjša, denimo do pet let, je to razliko mogoče opaziti, je v intervjuju za PyschCentral razložila zakonska svetovalka Brandy Porche. Dovolj, da bi odnos spravilo v težave.

2. (Ne)prevzemanje odgovornosti. Eden od partnerjev prevzema več odgovornosti v razmerju, nezrelo vedenje drugega pa povzroča frustracije in konflikte. Čeprav starost ne pomeni nujno modrost, lahko tudi manjše razlike privedejo do spopadov med partnerjema.

3. Različne prioritete. Ko sta partnerja v različnih življenjskih obdobjih, je velika verjetnost, da bosta imela različne prioritete. Posledično se njuna združljivost zmanjša. Stvari, kot so različni cilji ali argumenti o tem, kdaj imeti otroke, lahko obremenijo odnos.

Za konec – leta so v resnici samo številka

Morda je res, da lahko starostna razlika prinese več izzivov in oteži razmerje, a na koncu gre za to, da želi biti vsak viden in slišan. Če znata partnerja pokazati empatijo, si prisluhniti in drug od drugega prejemata potrditev, ki jo potrebujeta, to v odnos prinese ravnovesje.

Poudariti je treba tudi, da gre v primeru raziskave za splošen vzorec. Združljivost para lahko zares ocenimo le tako, da nanj pogledamo individualno. Zato ne odpišite nekoga samo zato, ker preseže razpon 0 do 3 let. Če zaradi starosti pride do razlik, bo uspeh vajine zveze odvisen od vajine sposobnosti, da jih skupaj rešite.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.