Kakšna je resnica o kačjih in močeradastih mačkah

Digitalno 20. Apr 202309:31 1 komentar
Kačja mačka
Domnevno nova vrsta mačke Catus Serpens (Zajem zaslona)

Že nekaj časa po spletu krožijo fotografije domnevno novih vrst divjih mačk s posebnim vzorcem.

Domnevno nove vrste mačk so v hipu postale internetna senzacija. Vendar se je izkazalo, da gre za potegavščino.

Začelo se je s kačjimi mačkami

Vse se je začelo z objavo uporabnika Alexa Vasileva, ki je na Facebooku “razkril” domnevno novo vrsto mačke, Serpens catus. “Serpens catus (kača mačka) je najredkejša vrsta mačk na svetu. Te živali živijo na oddaljenih območjih amazonskega pragozda in so razmeroma slabo raziskane. Prve slike, na katerih je bila posneta kača mačka, so se pojavile šele v 20. letih tega tisočletja. Sesalec tehta do štiri kilograme in doseže 50 centimetrov v dolžino. Živali ni mogoče udomačiti, čeprav nekatera amazonska plemena uporabljajo kačje mačke za zaščito svojih domov pred glodalci,” je ob objavi napisal Vasilev.

Kasneje je razkril, za kaj v resnici gre. “Za ustvarjanje fotografije je bil uporabljen sistem umetne inteligence, ne vem pa, kateri, saj ne poznam avtorja,” je za MailOnline razkril Vasilev. Medtem pa so se družbena omrežja že vnela.

Catus salamandra
Močeradasta mačka (YouTube, zajem zaslona)

Hkrati so se po razkritju Vasileva na spletu pojavile druge fotografije, ki naj bi predstavljale nove vrste mačk, med drugim močeradasto. Tudi mačke, ki naj bi pripadale novi vrsti, imenovani Felis salamandra, so takoj postale internetna senzacija. A tudi močeradasta mačka je v resnici izdelek umetne inteligence.

Andrew Kitchener, glavni kustos za vretenčarje v Nacionalnem muzeju Škotske, specialist za mačke, je za MailOnline povedal: “Kačja mačka ne obstaja in ni bila znanstveno opisana. Seveda morda obstajajo nove vrste mačk, ki čakajo na odkritje v Južni Ameriki, vendar to ni ena od njih.” Po njegovem mnenju fotografija prikazuje neko južnoameriško mačko, ki pa so ji, kot je dejal, “nadeli nova oblačila”.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje