Kam danes? Vrata odpirajo številne galerije in muzeji

Kultura 08. Feb 202206:00 > 07:24
Prešernov spomenik
PROFIMEDIA

Na dan Prešernovega kulturnega praznika je vstop v večino muzejev in kulturnih ustanov brezplačen. Preverite, kaj vse lahko obiščete.

8. februar ni le dela prost dan, temveč tudi dan, ko večina kulturnih ustanov po Sloveniji svoja vrata odpre brez vstopnine. Tako kot vsako leto imate tudi letos možnost kulturnega udejstvovanja z obiskom muzejev in galerij, nekateri kraji pa pripravljajo tudi različne kulturne programe.

KRANJ

V rojstnem kraju največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna tudi letos pripravljajo prireditev Kulturni Smenj. Čeprav prireditve letos zaradi epidemiologije covida-19 ne bo mogoče izpeljati v obsegu, kot so ga vajeni, organizatorji dogodka obljubljajo, da bo duh pesnika po ulicah Kranja zaživel tudi to leto. V Kranju so tako odprti kulturni hrami, med njimi tudi Prešernova hiša, Mestna hiša in Grad Khislstein, kjer bo vstop brezplačen.

Na Prešernovi ulici in Glavnem trgu bo od 9. do 16. ure ravno tako potekal sejem domače in umetnostne obrti. V mestu bo na voljo tudi ogled razstave meščanskih hiš iz 19. stoletja. Obiskovalcem bodo na voljo tudi različna turistična vodenja po Kranju po znižanih cenah.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.


LJUBLJANA

LJUBLJANSKI GRAD

Na kulturni dan bo pestro tudi v prestolnici. Združenje slovenskih dramskih umetnikov bo v sodelovanju z radijskim programom ARS v živo bralo Prešernovo poezijo, ki jo bodo neposredno prenašali po zvočnikih v stari Ljubljani. Recital bo potekal od 12.00 do 13.30 ure.

Na ljubljanskem gradu od 10.00 do 18.00 ure pripravljajo obsežen kulturni program, pri katerem bo v ospredju grajska arhitektura. Ob 150. letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika bo organiziran vodeni ogled z naslovom Pot na Šance in arhitekt Jože Plečnik. Organizatorji prav tako vabijo na ostale brezplačne vodene oglede, na katerih bodo grajski vodniki obiskovalcem zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi.

Na kulturni praznik si boste lahko vsi obiskovalci brezplačno ogledali stalne razstave Slovenska zgodovina, Lutkovni muzej, Grajsko orožje in Kaznilnica, kratki film o zgodovini gradu ter se povzpeli na Razgledni stolp, od koder se odpira pogled na mesto Ljubljana. Za obisk ljubljanskega gradu bo na voljo tudi tirna vzpenjača, za povratno vozovnico velja enotna, znižana cena treh evrov.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

MESTNI MUZEJ LJUBLJANA:

V mestnem muzeju bo od 10. do 18. ure dan odprtih vrat. Ogledali si boste lahko razstave Rdeče in črno: Evropa na ljubljanskem kongresu 1821, Urbane prerokbe in Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

PLEČNIKOVA HIŠA:

Vrata Plečnikove hiše bodo odprta od 10. do 18. ure, ko si lahko samostojno ogledate občasno razstavo Plečnik in pika o nastajanju istoimenskega biografskega stripa ter stalno razstavo Plečnik., ki odstira Plečnikov ustvarjalni in intimni svet. Potekali bodo tudi vodeni ogledi originalnega Plečnikovega domovanja.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

GALERIJA JAKOPIČ:

V Galeriji Jakopič na kulturni praznik vabijo na brezplačen ogled razstave Taljenje. Podobe podnebnih sprememb, na kateri lahko obiskovalci skozi umetniške interpretacije 17 avtorjev in avtoric razmišljajo o pereči problematiki taljenja ledenikov po svetu. Prikazane so različne razsežnosti tematike, od svetovne do mikroskopskih bioloških razsežnosti in človeškega trpljenja ter še veliko več. Umetniške interpretacije ponujajo vpogled v zamrznjeni del zemeljske površine (kriosfero), njen krhki ekosistem in spreminjajoče se globalno podnebje. Pripravili so tudi vodeni ogled s kuratorko Julijo Hoda, ki se bo začel ob 16.30 uri.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

MODERNA GALERIJA IN MUZEJ SODOBNE UMETNOSTI:

Ob kulturnem prazniku prirejata bogat program, ki bo potekal med 10.00 in 20.00 uro, vstop je prost. V moderni galeriji bodo na voljo ogledi razstav 20. stoletje: Kontinuitete in prelomi in Bogoslav Kalaš: Stroj za slikanje. V Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi bodo od 10.00 do 18.00 ure na ogled postavljene projekcije desetih videodel videastk in videastov, mogoče pa bo obiskati tudi razstavo Krize in novi začetki: Umetnost v Sloveniji 2005-2015.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

GALERIJA CUKRARNA:

Tudi v ljubljanski Cukrarni bo vstop prost. V kletnem galerijskem prostoru bo na ogled razstavni projekt umetnice Rose Barbe z naslovom Zapiski z razstave. Sprehodite pa se lahko tudi po preostalih galerijskih prostorih, v katerih je samo še do 13. februarja na ogled mednarodna skupinska razstava Čudovitost spomina.

Več podrobnosti je na voljo na Facebook strani TUKAJ.

NARODNI MUZEJ:

Tudi v narodnem muzeju je na slovenski kulturni praznik vstop prost, brezplačna pa je tudi udeležba na vseh prireditvah. Muzejske publikacije pa so v muzejski trgovini na voljo z 20-odstotnim popustom.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

SLOVENSKI ETNOGRAFSKI MUZEJ:

V slovenskem etnografskem muzeju pripravljajo dan odprtih vrat. Obiskovalce vabijo k odkrivanju etnološke zakladnice kulture in sprehod po njihovih zbirkah. Na voljo je 10 različnih razstav, za otroke in družine pa pripravljajo tudi ustvarjalno delavnico Klobuk gor pred pustom.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

MEDNARODNI GRAFIČNI LIKOVNI CENTER (MGLC)

V MGLC vabijo na brezplačne vodene in samostojne oglede aktualnih razstav in predavanje, ki sledi obsežnemu delovanju čeških ustvarjalcev v Sloveniji, obenem pa predstavlja prispevek slovenskih avtorjev, znanstvenikov in arhitektov v češki kulturi. Za najmlajše obiskovalce pripravljajo ogled Švicarije, pridružite pa se lahko tudi kratkim spletnim vodenjem.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

KINODVOR:

V Kinodvoru bodo kulturni praznik obeležili z dvema slovenskima filmoma. Film Divja Slovenija bo na ogled brezplačno, projekcije Zastoja pa se bo udeležila Mirjam Korbar, glavna igralka v filmu, ki ji bodo ob tej priložnosti izročili nagrado “drevo ljubezni” za najboljšo glavno žensko vlogo, ki jo je prejela na 15. Mostarskem filmskem festivalu – Festivalu filmske igre. Vstopnice za film Zastoj so že v prodaji, brezplačne vstopnice za dokumentarec Divja Slovenija pa so na voljo pri blagajni Kinodvora.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ. 

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA:

Odprti bosta knjižnici Bežigrad in Slovanska knjižnica. Kot obljubljajo, bodo obiskovalci lahko spoznavali slovenske literarne ustvarjalke in njihova dela. Z lutkovno predstavo bodo obeležili 100. obletnico rojstva Ele Peroci. Nadaljevali bodo s predstavitvijo sodobne slovenske pesnice in Bežigrajčanke Barbare Korun in njene nove pesniške zbirke Idioritmija.

Sledil bo pogovor o Luizi Pesjak, ki sodi med prve slovenske pesnice, pisateljice, prevajalke in dramatičarke. Na njeno literarno ustvarjanje je vplival tudi France Prešeren, družinski prijatelj njenega očeta in nekaj časa njen domači učitelj. Na kulturni praznik bodo novim članom prav tako podarjali enoletno članarino. S seboj prinesite osebni dokument in kartico Urbana, ki jo je sicer moč kupiti tudi v knjižnici.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.


MARIBOR

36. RECITAL PREŠERNOVE POEZIJE:

Društvo dramskih umetnikov Slovenije pripravlja 36. tradicionalni recital Prešernove poezije, ki bo potekal preko radijskih frekvenc, slišalo pa se ga bo tudi na mariborskih ulicah in trgih.

FOTOGALERIJA STOLP:

Ob kulturnem prazniku v Fotogaleriji Stolp vabijo na brezplačen ogled razstave Marjan Hren: Kapljice.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

POKRAJINSKI MUZEJ MARIBOR:

V pokrajinskem muzeju Maribor pripravljajo dan odprtih vrat, ki bo potekal od 10.00 do 18.00 ure. Ob 12.00 je napovedano odprtje občasne razstave.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

LUTKOVNO GLEDALIŠČE MARIBOR:

Od 10.00 dalje vabi na brezplačen ogled Minoritskega samostana.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

UMETNOSTNA GALERIJA MARIBOR (UGM):

V Umetnosti galeriji Maribor bo dan odprtih vrat, na ogled pa bodo na voljo aktualne razstave, in sicer Ludvik Pandur: retrospektiva v UGM, prodajna razstava Ilustracije umetnice Anje Jerčič Jakob v UGM Šopu, razstava slikarja in grafika Antona Nowaka v UGM Kabinetu ter razstava Evergreen, ki jo predstavlja mlada akademska slikarka Tina Konec v UGM Studiu. Ob Prešernovem prazniku pa bodo ponudili tudi 30-odstotni popust na publikacije in produkte UGM.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

HIŠA STARE TRTE:

Hiša Stare trte vabi na brezplačno vodenje z virtualnim doživetjem.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

POKOPALIŠČE POBREŽJE:

Pripravlja brezplačno zgodovinsko vodenje, kjer se bodo obiskovalci ustavili ob grobovih pomembnih Mariborčanov: Maister, Neger, Franz/Blanke, Swaty, Ilich, Kiffmann, Reiser in izvedeli zanimivosti o življenju posameznikov oziroma njihovih družin.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.

SPREHOD:

V mestu Maribor tudi letos vabijo na brezplačen dogodek Rajzefirbčni sprehod: Kol:Tura

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani TUKAJ.


Preverite tudi, kaj pripravljajo na PTUJU, v CELJU,  KOPRU, PIRANU in PORTOROŽU.

Tudi drugod po državi pripravljajo številne prireditve in brezplačne vstope v kulturne ustanove. Za več podrobnosti o tem, kaj ponujajo v vam najbližnjem kraju, je najbolje, da se obrnite na uradne spletne strani občin oziroma na uradne spletne strani muzejev, galerij, dogodkov in podobno. Ne pozabite, da je udeležba mogoča z izpolnjevanjem pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in zaščitno masko. V notranjih prostorih poskrbite za vzdrževanje ustrezne varnostne razdalje. 

Komentari

Vaš komentar