Kam za 1. maj? Sredozemski otoki brez avtomobilskega hrupa

Magazin 23. Apr 202207:00
Silba
Profimedia

Ste naveličani vožnje z avtomobilom, gneče na cesti in onesnaženega zraka ter si želite miren dopust brez kolon in trobljenja? Preverili smo, na katerih manjših, a poseljenih turističnih otokih v naši bližini ni dovoljen cestni promet. Po njih se lahko gibamo le peš in s kolesi, nekje tudi z električnimi vozili, seveda pa vedno lahko izberete tudi čoln.

Marettimo, Italija

Marettimo, otok brez cestnega prometa, leži zahodno od Sicilije ter je eden izmed petih otokov Egadskega otočja. Majhen, a hribovit otok, ki ga na vrhu zaznamuje grad Monte Falcone (686 m) z malo turisti in okoli 700 domačini je kot nalašč za lenobno in mirno dopustovanje. Poleg ribištva se domačini ukvarjajo še z izkopavanjem belega apnenca. Otok je bogat tudi s številnimi avtohtonimi rastlinami, ki zaradi posebnega okolja in dolgotrajne izolacije otoka uspevajo samo tu.

Prinčevi otoki, Turčija

Otočje, ki leži približno 15 kilometrov od Istanbula, sestavljajo 4 večji (Buyukada, Heybeliada, Burgazada in Kınalıada) in 5 manjših otokov. Na vseh otokih je prepovedan promet z motornimi vozili, največji med njimi pa je Buyukada (Veliki otok), ki ima 5.46 km2 površine. Poleg številnih plaž so na otoku največje znamenitosti palača s samostanom, ki je bila zgrajena za časa bizantinskega cesarja Justina II. (520–578), grška pravoslavna cerkev, muslimanska mošeja ter številne vile istanbulskih bogatašev in pomembnežev. Na otoku živi približno sedem tisoč ljudi, ki hodijo po dnevnih opravkih s kolesi ali peš. Kot turist si lahko izposodite kolo, najamete kočijo s konjsko vprego ali pa se prevažate z ladjicami.

Silba, Hrvaška

Silba je otok na severnem Jadranu v bližini Lošinja, njegova površina pa je dobrih 15 km². Otok je bil naseljen že v rimskih časih (Selbo), v 15. stoletju pa je prešel pod Benečane, ki so ga dali v zakup zadarskim fevdalnim družinam. Danes ima Silba okoli 270 stalnih prebivalcev, naselje pa je na srednjem ozkem delu otoka, tako da ima zahodno in vzhodno pristanišče. Otok, po katerem je prepovedan motorni promet, ima številne zalive in lepe peščene plaže. Najbolj znan simbol otoka je 11 metrov visok opazovalni stolp Toreta, zgrajen okoli leta 1860. Poleg Silbe, na katerem ima vikend veliko Slovencev, ima Hrvaška še nekaj ”mirnih” otokov, kjer je prepovedan cestni promet: Zlarin, Susak, Unije, Krapanj, Lopud …

Hidra, Grčija

Hidria
Profimedia

Grški otok v Saronskem morju (70 km južno od Aten) od Peloponeza loči le ozek preliv. Otok je že v antiki dobil ime Hydrea (grška beseda za vodo) po številnih vodnih izvirih na otoku. Hidra ima okoli 2000 prebivalcev, večina jih živi v istoimenskem naselju na otoku, nekaj pa v okoliških manjših zaselkih, preživljajo se v glavnem s turizmom. Avtomobili na otoku niso dovoljeni, zato so edina motorna vozila mali tovornjaki za odvoz odpadkov. Transport namesto tega opravljajo s kolesi, osli in vodnimi taksiji.

Burano, Italija

Burano
Profimedia

Otok z vodnimi kanali leži na severnem koncu beneške lagune, približno 7 kilometrov od Benetk. Seveda Burano ni najprimernejši za večdnevno dopustovanje, a je popoln za miren enodnevni izlet (v nasprotju z gnečo v slavnih Benetkah). Otok, ki slovi po čipkarstvu in barvitosti, je majhen, tako da ga z lahkoto s postanki prehodiš v nekaj urah. Najlažje je do njega priti iz pristanišča Treporti na Lido di Jesolo. V laguni je prav gotovo zanimiv tudi otok Murano, ki je svetovno znan po steklarstvu.

Île de Porquerolles, Francija

Otok najdete v južni Franciji v Provansi (regija Provence-Alpes-Côte d’Azur) in je le nekaj kilometrov oddaljen od obale. Njegova površina je 12.54 km2, število stalnih prebivalcev pa se giblje okoli 200. Večina otoka, na katerem ni avtomobilov, je od leta 1971 naravni park, ki je znan po rastlinstvu, vinski trti in lepih plažah. Tujim turistom ta biser Sredozemlja ni dobro znan, tako da je večina dopustnikov na otoku Francozov. Še največ tujcev privabi vsakoletni džez festival, imenovan Jazz à Porquerolles.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.