Kanjon na Balkanu, kjer si upajo plezati le najdrznejši

Magazin 16. Nov 202212:29 0 komentarjev
kanjon, vratsata, bolgarija
Instagram/@vladislav_terziiski

Kanjon Vratsata je eden najbolj zanimivih, čeprav še ne dobro raziskanih naravnih znamenitosti na Balkanu. Pečine bolgarskega kanjona se vzpenjajo tudi do 400 metrov visoko, najdrznejši pa jih izkoristijo celo za plezalni ali jadralni podvig.

Reka Leva je v Balkanski polotok izdolbla številne zanimivosti, ki privabljajo na tisoče turistov. Ena od teh je kanjon Vratsata na Stari planini v Bolgariji.

Leva teče tudi med pečinami, visokimi do 400 metrov, zaradi česar je kanjon eden najglobljih na svetu, obenem pa priljubljena destinacija za plezalce in alpiniste. Zanimiv je tudi za ljubitelje gorskega kolesarjenja in jadralnega padalstva, prav tako se je mogoče na tem območju sprehoditi po več kot sto pohodniških poteh.

Najzanimivejši podvig za športnike je zagotovo “Central Wall” (osrednja stena, op. a.) – zahtevna navpična skala, visoka 450 metrov. Na njej potekajo številna državna in mednarodna prvenstva v plezanju.

Kanjon je privabljal obiskovalce že v starih časih, o čemer priča stara nekdanja trdnjava z istim imenom – Vratsata. Ustanovili so jo Rimljani, danes pa so ostali le še sledovi.

Lepota stene je očarala tudi antične Rimljane, ki so v bližini zgradili trdnjavo z imenom Vratsata. Danes so od nje ostali le še sledovi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!