Karel III. bo bogatejši od svoje matere

Magazin 03. Maj 202316:50 komentar
Karel III princ Charles
PROFIMEDIA

Britanski kralj Karel III. bo podedoval mamine milijone, k njim pa bo prištel še osebno bogastvo, ki ga je pridobil kot valižanski princ. Tudi to se seveda meri v milijonih evrov.

Koliko je zares vredno premoženje britanskega kralja Karla III., je težko reči.

“V resnici nihče ne ve,” je za časnik Time povedala Laura Clancy, avtorica knjige “Running the Family Firm: How the Monarchy Manages Its Image and Our Money” (“Voditi družinsko Firmo: Kako monarhija upravlja svojo podobo in naš denar”). Britanska kraljeva družina, ki jo celo člani sami, kadar beseda nanese na finance, imenujejo “The Firm” (Firma), je neizmerno bogata, saj ima veliko virov financiranja.

kraljica Elizabeta II. princ Charles
PROFIMEDIA

Mamini milijoni

Samo osebno premoženje preminule kraljice Elizabete II. ki ga je podedoval njen naslednik sin Karel III. je revija Forbes ocenila na okoli 450 milijonov evrov (500 milijonov ameriških dolarjev).

Kot piše Forbes, je pričakovati, da bo kraljičina oporoka zapečatena vsaj 90 let. Toda kot njen najstarejši sin je Charles podedoval njena zasebna posestva – njen ljubljeni grad v Balmoralu na Škotskem, kjer je umrla, pa tudi Sandringham v vzhodni Angliji, kjer je bila farma čistokrvnih konj, znana kot Kraljevi žrebci (Royal Studs). Karel III. naj bi podedoval tudi njeno ogromno zasebno zbirko nakita, umetnin, redkih znamk in vseh osebnih naložb. Vrednost vsega skupaj pri Forbesu ocenjujejo na že omenjenih 450 milijonov evrov.

zlata kočija golden state coach
PROFIMEDIA

Premoženje britanske krone

V to kvoto pa ne spadata na primer ljudem bolj znana grad Windsor in Buckinghamska palača, ki sta v lasti države, vladajočemu monarhu pa sta predana v upravljanje za čas njegovega vladanja.

“De facto” pa je kralj tisti, ki ima nad njima roke. Po več kot 70-letnem usposabljanju za položaj bo Karel III. poleg njiju podedoval še velika zemljišča, kraljevska posestva, redke dragulje in umetnine, ki ne spadajo v osebno premoženje vladarja, pač pa britanski kroni kot instituciji. S skupnim imenom jih imenujejo “Crown Estate” (“kronsko premoženje”).

To premoženje vladajoči suveren dobi “v zaupanje” od države. Vrednost kronskega premoženja Forbes ocenjuje na približno 38 milijard evrov.

grad Balmoral Škotska Velika Britanija
PROFIMEDIA

Osebno premoženje

K vsemu temu pa je potrebno prišteti še Karlovo osebno premoženje, ki ga je ustvaril kot podjetni valižanski princ in ki tudi ni majhno.

Sprožil je več projektov za zaščito okolja in spodbujanje ekološkega kmetijstva. Preko svoje dobrodelne fundacije ima Karel v lasti tudi največjo blagovno znamko organske hrane v Združenem kraljestvu, pa tudi Center za umik v naravo in obrt v romunski Transilvaniji, ki turistom nudi nočitev z zajtrkom.

Kot valižanskemu princu mu je pripadal tudi prihodek kneževin Cornwall in Lancaster, katerih premoženje ocenjujejo na vsaj milijardo evrov. Časnik Walesonline poroča, da naj bi se v vsakem letu Karlovega prinčevanja v njegov šparovček nateklo malo manj kot 20 milijonov evrov. Pa pomnožite to s 70.

Se je pa Karel, ki bo v soboto postal kralj, prihodku iz Cornwalla moral odpovedati. Ker prihodek pripada valižanskemu princu, ga je moral prepustiti svojemu sinu Williamu, ko ga je imenoval za valižanskega princa.

galerija grad Windsor Velika Britanija
PROFIMEDIA

Velika dediščina, veliki davki? Sploh ne …

Medtem pa mu davka na dediščino, ki jo je prejel od matere, kot novemu kralju ni treba plačati.

Ščiti ga namreč določilo zakona, sprejetega leta 1993, ki pravi, da se premoženje, ki ga en suveren prenese na drugega, ne obdavči. Je pa, recimo, moral plačati davek na premoženje, ki ga je podedoval po očetu, princu Filipu, ker ta ni bil suveren. Čeprav je menda Filip še za časa življenja veliko svojega osebnega premoženja prepisal na kraljico, da bi tako zavaroval Karla III. pred davki po svoji smrti.

Koliko je vredno njegovo premoženje, tako verjetno ne ve niti Karel III. sam. Je pa lahko prepričan o nečem: za finančno prihodnost se mu ni bati, tudi če bi se Britanci za časa njegove vladavine odločili, da monarhije ne potrebujejo več.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.