Katera dieta je prava za vas in kako jo izbrati?

Magazin 15. Jun 202211:45 0 komentarjev
hrana
Profimedia

Želite pred odhodom na morje izgubiti nekaj kilogramov in iščete pravo dieto? Naj vam pri tem pomagamo.

Ko gre za hujšanje, morate vedeti, da se ne bo zgodilo kar čez noč in da (žal) ne bo dovolj samo dieta. Morali boste vključiti še gibanje in marsikatero zdravo navado. Potrebnega bo kar nekaj truda in motivacije, zato je dobro, če imate ob sebi osebe, ki vas spodbujajo in vam stojijo ob strani.

Na enem mestu smo zbrali vse diete in informacije, ki jih potrebujete: Diete – vse, kar morate o njih vedeti, katera dieta je prava za vas in katera zdravju nevarna?  

Ko končno vse to uredite in se lotite iskanja diete, pa morate biti pozorni, da ta od vas ne zahteva stradanja. Tu je še nekaj naših nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri izbiri:

Dieta dodaja ali prepoveduje?

Dieta naj se bolj osredotoča na vključevanje zdravih živil, pripravo hranljivih obrokov, in ne na izključevanje in omejevanje. Seveda boste morali zmanjšati poseganje po sladkarijah, vendar si zapomnite, da bolj se boste omejevali, težje boste dieto izpeljali do konca in prišli do cilja. Naj dieta torej stremi k zmernosti in ravnotežju.

V enem tednu nova postava!

Od daleč se izogibajte dietam, ki obljubljajo hitro izgubo teže. To je sicer mamljivo, vendar si lahko nakopljete kar nekaj zdravstvenih težav. Telo se lahko povsem izstrada določenih snovi, ki so nujne za dobro delovanje organov in hormonov. Tako boste več časa porabili, da se spet vrnete v normalno stanje, in ob tem pridobili nazaj vse izgubljene kilograme, pa še kakšnega povrhu.

Razmislite …

Preden se lotite diete, razmislite, katera živila imate radi, kakšen je sploh vaš cilj in kakšen je vaš življenjski slog. Seveda bo potrebnih kar nekaj sprememb, vendar se npr. ne lotite diete brez mesa, če je ta redno na vašem jedilniku in nimate izkušenj s prehrano brez mesnih izdelkov. Če ne marate teči, izberite drug šport. Naj bo dieta nadgradnja vašega življenjskega sloga in naj ga usmeri v bolj zdravo smer.

Sladkarije – večna dilema

Kot smo večkrat omenili, boste morali zmanjšati vnos sladkarij, vendar v kolikšni meri? Diete, ki to povsem prepovedujejo, se lahko odbijejo kot bumerang in vam prinesejo slabe rezultate. Zakaj? Ker prepoved vsega sladkega lahko vodi v slabo voljo in prenajedanje, ko popustijo zavore. Ker ste grešili enkrat, zakaj ne bi še enkrat in zakaj bi se sploh še držali diete?

Raje stremite k temu, da boste sladice pekli sami in zamenjali kakšno sestavino z drugo, bolj zdravo. Tu in tam pa si še vedno privoščite čokolado, piškote, kos torte … Zmernost je ključ!

Preverite še, kaj zapoveduje dieta 5:2 in ali bi se je morali držati

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!