Katera živila morate v tem času imeti doma za večjo odpornost?

Magazin 19. Okt 202213:45
Živila
Profimedia

V jesensko-zimskem času je doma dobro imeti nekatera živila, ki poskrbijo za večjo telesno odpornost. Preverite štiri, ki ne smejo manjkati v vašem gospodinjstvu.

Ingver

Ingver je ena od tistih rastlin, ki ima ogromno pozitivnih lastnosti in učinkov na naš organizem.

Imel naj bi številne pozitivne učinke in se že tisočletja uporablja pri lajšanju različnih obolenj, od lažjih, kot so prehladna obolenja, do težjih, kot je rak. Je tudi začimba, po kateri pogosto posežemo ravno v hladnejših mesecih. Ali ste vedeli, da naj bi se sveži ingver ponašal z več kot 115 zdravilnimi sestavinami? Zaradi številnih antioksidantov, ki jih vsebuje, in protivnetnih lastnosti je ingver dobro znana rastlina v boju proti nekaterim prehladnim obolenjem. Pomagal naj bi ublažiti predvsem bolečine v grlu, uspešen pa naj bi bil tudi pri lajšanju preostalih simptomov prehlada.

Profimedia

Cimet

Tudi cimet je dobro znana začimba. Velja za izjemno okusen kulinaričen dodatek, ki popestri številne jedi in napitke. Ponaša pa se tudi s številnimi dobrodejnimi in zdravilnimi učinki na telo. Že predniki naj bi ga uporabljali za lajšanje respiratornih obolenj in pri težavah s prebavo. Danes ga znanstveniki pod drobnogled jemljejo predvsem zaradi njegovih protivnetnih, antimikrobnih, antioksidativnih učinkov. V cimetu vidijo potencial za lajšanje diabetesa ter celo rakavih obolenj. Zadnje študije kažejo tudi na njegove pozitivne učinke pri lajšanju Sars-CoV-2.

Profimedia

Med

V zimskem času je dobro imeti doma tudi med. Med je namreč zares vsestransko in zdravo živilo. Uporabljamo ga lahko v prehrani, v lepotne namene, naši predniki pa ga naj bi uporabljali celo za zdravljenje različnih kožnih težav in opeklin. Študije danes kažejo, da gre za eno izmed bolj učinkovitih naravnih sredstev za lajšanje respiratornih obolenj. Učinkovito naj bi pomirjal predvsem simptome okužb zgornjih dihal. Za to pa naj bi bilo odgovorno predvsem njegovo močno protimikrobno delovanje.

Profimedia

Sladki pelin

Sladki pelin je zares izjemna rastlina, ki naj bi imela izredno močne protibakterijske učinke. Študije kažejo, da naj bi bil sladki pelin učinkovit pri lajšanju driske in okužb prebavil ter da naj bi uničeval parazite in lajšal črevesne težave, ki nastanejo zaradi njih. Pomagal naj bi tudi pri prehladnih obolenjih. Zelo dobro novica je, da znanstveniki proučujejo celo njegove učinke v boju proti covidu-19. Sladki pelin naj bi vseboval kvarcetin in luteolin, dve snovi, ki delujeta protivnetno in protiglivično, ter fitosterole, ki naj bi zavirali rast škodljivih bakterij. Slakdi pelin lahko uživamo v obliki prehranskega dopolnila, vendar se je pred uživanjem dobro posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

VIR: https://www.healthline.com/

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.