Kateri generaciji pripadate in kaj je zanjo značilno?

Magazin 26. Nov 202305:44 0 komentarjev
družina, starši, stari starši, otrok, oče, mama, babica, dedek, hčerka
Foto: PROFIMEDIA

Verjetno ste že slišali za generacijo baby boom, milenijce, generacijo Z ... Odgovorite na našo anketo in izvedeli boste, v katero generacijo sodite in kaj je zanjo značilno.

Vsi pripadamo določeni generaciji. Malce starejši se morda še spomnite “jeans generacije”, mlajši morda “zablujene”. Oba izraza prihajata iz glasbenega sveta, z obema pa so se bolj ali manj identificirali ljudje nekega obdobja.

Danes so v javnosti v zvezi z generacijami morda bolj znani izrazi generacija X, milenijci ali baby boom. Izrazi izhajajo iz sociologije in demografije in z njimi so preučevalci družbe, predvsem v Ameriki, označili skupine ljudi, predvsem zahodnega sveta (Evrope, Severne Amerike, Avstralije, Nove Zelandije in Japonske), rojene v razponu okoli 20 let, ki imajo nekatere skupne značilnosti.

Prva generacija, ki je dobila svoje ime, je bila “izgubljena generacija” in je označevala ljudi, ki so bili rojeni med letoma 1883 in 1900 in so postali zreli v prvem desetletju 20. stoletja. Izraz je skovala ameriška pisateljica Gertrude Stein, pozneje pa ga je populariziral Ernest Hemingway, ki ga je uporabil v epigrafu za svoj roman iz leta 1926 Sonce tudi vzhaja. “Vsi ste izgubljena generacija.” Epigraf se je nanašal na “dezorientiran, tavajoč, brezsmeren” duh mnogih v zgodnjem obdobju po prvi svetovni vojni, piše Wikipedia.

Danes so generacije od začetka 20. stoletja do danes razvrščene v sedem tako imenovanih demografskih kohort. Najstarejša še živeča generacija je poimenovana “največja” ali “veličastna”. To so ljudje, rojeni med letoma 1901 in 1927. Najmlajša generacija pa so današnji otroci in mladostniki, rojeni po letu 2010, ki se imenujejo generacija alfa. Vmes so se zvrstile tiha generacija, generacija baby boom, generacija X, milenijci in generacija Z.

Vsaka generacija ima, kot rečeno, neke skupne značilnosti. Kaj je značilno za sedaj živeče generacije? Kateri pripadate vi? Odgovorite na našo anketo tako, da izberete obdobje, v katerem ste rojeni, pa boste izvedeli. Lahko pa označite tudi katero drugo obdobje (recimo vaših staršev, starih staršev ali otrok) in izvedeli boste, kaj je značilno za njihove generacije.

Loading…

Če vam ankete aplikacija ne naloži, lahko nanjo odgovorite tudi na spletni strani: https://poll-maker.com/QCVHK7V20

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!