Kavbojke Levi’s 501 praznjujejo 150 let

Magazin 02. Mar 202309:15
Levi's
Profimedia

Kultne kavbojke Levi's 501 praznujejo 150. rojstni dan: Kako so ''kavbojske hlače'' postale simbol hipijev, rokerjev, hollywoodskih zvezd in vplivnežev.

Kavbojke Levi’s 501 so prava modna klasika, ki se nosijo že neverjetnih 150 let. Nastale so kot oblačilo za rudarje in kavboje, skozi desetletja pa so jih nosile zvezde, kot so Marilyn Monroe, Bob Marley, Madonna, Brad Pitt ter Barack Obama in Steve Jobs. Uradni slogan te častitljive obletnice je ”The Greatest Story Ever Worn”, v prevodu: ”največja zgodba, ki je bila kdaj oblečena”. Slogan je povsem na mestu, saj gre za res neverjetno zgodbo o kavbojkah, ki so v stoletju in pol pridobile kultni status.

Levi Strauss
Profimedia – Levi Strauss

Vse se je začelo pred 170 leti, ko je Levi Strauss, rojen leta 1829 v Nemčiji na Bavarskem, prispel v Ameriko in se ukvarjal s prodajo tekstila. Usoden je bil trenutek, ko je nekje na začetku leta 1870 v njegovo trgovino vstopil krojač Jacob Davis z idejo, da bi naredil bakrene gumbe za zapenjanje hlačnega pasu. Tako sta Levi in Davis leta 1873 ustvarila kavbojke z bakrenimi gumbi, ki jih danes poznamo pod imenom Levi’s. Na začetku so jih nosili rudarji in kavboji. Skoraj 100 let so jih imenovali kombinezoni, v 60. letih 20. stoletja pa se jih je prijel vzdevek džins.

James Dean
Profimedia – James Dean

Skozi desetletja se je oblika hlač nekoliko spreminjala: logotip so prvič všili leta 1886, drugi zadnji žep je bil dodan leta 1901, zanke za pas pa so všili leta 1922. Videz blagovne znamke z višjimi zadnjimi žepi je bil, na zahtevo kupcev, zasnovan leta 1937. Do leta 1950 so prodali več kot 95 milijonov kavbojk Levi’s 501. V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, ko je prevladovala ležerna moda, so bile leviske absolutni hit, nosili so jih vsi. Uniseks kavbojke so postale simbol enakosti in svobode. V Ameriki so si izmislili koncept neformalnega oblačenja v službi ob petkih, ”casual Friday”, kar je še povečalo prodajo kavbojk, ki so postale simbol poslovno ležernega stila. S to potezo je podjetje podrlo vse rekorde in v letu 1995 so zaslužili neverjetnih 6,7 milijarde dolarjev.

Levi's
Profimedia – Leta 2021 je za Levi’s kolekcijo ustvarjal Jaden Smith, sin igralca Willa Smitha.

Malo je znamk, ki so v toliko desetletjih in globalnih spremembah ostale tako priljubljene kot kavbojke Levi’s 501. Modni poznavalci menijo, da je skrivnost v tem, da je raven kroj enostavno kombinirati s katerokoli vrsto obutve, visok pas pa enostavno kombinirati z majicami, srajcami in puloverji. Poleg tega je material tako kakovosten, da nosijo status ”večnih”, saj ko enkrat investirate v leviske, jih potem nosite nekaj desetletij. Za to trajnost je zaslužen Levi’s Eureka Innovation Lab, nekakšen laboratorij, kjer 25 strokovnjakov dela za doseganje največje kakovosti. Od kod izvira ime 501? Na žalost ni znano. V potresu v San Franciscu se je namreč izgubilo veliko zgodovinskih podatkov o podjetju, zato je znano le, da je ime nastalo v 90. letih 19. stoletja, ko so uvedli številčenje modelov.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.