Kdaj se bo kralj Karel kot monarh prvič pojavil na balkonu Buckinghamske palače?

Magazin 31. Jan 202309:15
kralj Karel
Profimedia

Britanska kraljeva družina se ob velikih priložnostih tradicionalno zbere na ikoničnem balkonu kraljeve rezidence v Londonu, tak nastop pa bo vključeval tudi majsko kraljevo kronanje.

Po slovesnosti kronanja, na kateri bosta 6. maja v Westminstrski opatiji 74-letni kralj Karel in 75-letna kraljica Camilla okronana, se bosta udeležila sprevoda do Buckinghamske palače, kjer se bo Karel prvič pojavil na balkonu kot monarh. Kraljevemu paru se bodo na balkonu pridružili sočlani kraljeve družine, čeprav ni natančno znano, kdo bo med njimi.

Čeprav so širši družinski člani vsako leto napolnili balkon Buckinghamske palače za rojstnodnevno parado kraljice Elizabete, znano kot Trooping the Colour, je bil nastop omejen na zaposlene člane kraljeve družine (tiste, ki opravljajo uradne dolžnosti) junija 2022 med podelitvijo kraljičine platine. To je pomenilo, da se princ Harry in Meghan Markle, ki sta se leta 2020 umaknila iz kraljevih vlog, ter princ Andrew, ki po povezavi z obsojenim spolnim prestopnikom Jeffreyjem Epsteinom ni več zaposleni član kraljeve družine, niso pojavili na balkonu.

Kralj Karel je stopil na prestol po smrti svoje matere 8. septembra 2022. Kljub temu bosta on in njegova žena formalno okronana na slovesnosti kronanja. Od otroštva se je mnogokrat pojavil na balkonu Buckinghamske palače. On in njegova sestra sta se celo pridružila staršem na balkonu po kronanju kraljice Elizabete leta 1953, takrat je imel komaj 4 leta.

kraljeva družina
Profimedia

Konec tedna je Buckinghamska palača objavila načrte za vikend ob kronanju, ki bo vključeval tri dni praznovanj. “Njuni veličanstvi kralj in kraljica soproga upata, da bo kronalni konec tedna priložnost za preživljanje časa in praznovanje s prijatelji, družinami in skupnostmi po Združenem kraljestvu in Commonwealthu,” je palača zapisala v sporočilu za javnost.

Po kronanju v soboto, 6. maja, bo na kronalnem koncertu naslednji dan nastopila vrsta svetovnih glasbenih ikon in sodobnih zvezd, ki jih bodo podpirali vrhunski orkester in plesalci, vse pa bodo v živo prenašali z vzhodne trate gradu Windsor. Osrednji del kronalnega koncerta bo “Lighting up the Nation”, kjer bodo ikonične lokacije po Združenem kraljestvu osvetljene s projekcijami, laserji, zasloni z droni in osvetlitvijo.

Tudi v nedeljo se bodo državljani po vsem Združenem kraljestvu odpravili na ulice, vrtove, v parke in skupnostne prostore na kronalno veliko kosilo s svojimi sosedi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.