Kdo bo podedoval kraljičine dragulje, diamante in bisere?

Magazin 20. Sep 202211:41 3 komentarji
Pogreb kraljica
PROFIMEDIA

Kate Middleton pogosto v javnosti vidimo z nakitom princese Diane ali pokojne kraljice Elizabete II. Nosila ga je tudi, ko je z možem, princem Williamom, obiskala center za vojaško usposabljanje.

Kate Middleton so pogosto videli nositi kraljevi nakit, najpogosteje nakit pokojne princese Diane in pokojne kraljice Elizabete II. V znak žalovanja za kraljico je Kate biserne uhane kombinirala s črno obleko, na bedenju pa je nosila uhane princese Diane.

Kraljica ima bogato zbirko nakita, ki jo sestavljajo številni dragulji, diamanti in biseri, mnoge pa zanima, kdo jo bo podedoval.

Prva v vrsti za dedovanje dragega nakita je kraljica soproga Camilla. “Za vse to obstaja hierarhija,” je v intervjuju za ET povedala poznavalka kraljeve družine Katie Nicholl.

“Kraljica soproga dobi jagodni izbor kraljičinega nakita. Nato je na vrsti valižanska princesa Kate Middleton. Prepričana sem, da bo tudi vojvodinja Susseška, Meghan Markle, dobila del nakita.”

Ne smemo pozabiti, da kronski dragulji, skupaj s stvarmi, kot je veličastna cesarska krona britanskega imperija, in nekatere kraljeve rezidence pripadajo narodu, ne posameznikom samim. Kraljičina zasebna zbirka je nekaj povsem povsem drugega.

“Ključna razlika med kronskimi dragulji in kraljičino zasebno zbirko je, da o zasebni zbirki vemo veliko manj,” je pojasnila Nicholl. “To so darila, ki jih je kraljica dobila med svojo vladavino. Kronski dragulji pa pripadajo monarhu. Predajajo se od monarha do monarha. Tehnično torej pripadajo monarhu, vendar mu ni dovoljeno pobegniti s kronskimi dragulji. Ostajajo varovani v utrdbi Tower of London, na varnem, in ko monarh umre, se kronski dragulji takoj prenesejo na njegovega dediča.”

Iz očitnih razlogov je težko določiti vrednost kraljičine zasebne zbirke.

“Vrednost kronskih draguljev je mogoče oceniti, govorimo o milijardah, oceniti vrednost kraljičine zasebne zbirke pa je veliko težje, preprosto zato, ker ne poznamo vsakega kosa v njeni zbirki,” je dejala Nicholl.

“Pa tudi kako lahko določimo ceno nečemu, kar ji je morda podaril svetovni voditelj ali kralj ali kraljica ali cesar ali cesarica pred 40, 50 leti? Ti kosi imajo tako velik zgodovinski pomen, da jim je zelo težko določiti ceno.”

“Prepričana sem, da bi nekateri draguljarji lahko ocenili kraljičino osebno zbirko na podlagi tega, kar smo videli – to so tiare, polne biserov in diamantov,” je nadaljevala Nicholl, “toda osebno mislim, da jo je nemogoče oceniti. Preprosto neprecenljiva je.”

Morda je eden najbolj zaželenih kosov nakita v zasebni zbirki pokojne kraljice trikaratni okrogli diamantni zaročni prstan, s katerim je princ Filip kraljico zasnubil 8. julija 1947. Zgodba pravi, da je Filip uporabil diamante s tiare, ki je pripadala njegovi materi, princesi Alice Battenberg. A je bil prstan prevelik za kraljičin prst, zato so ga pred objavo zaroke para v Buckinghamski palači morali zožiti.

Nicholl je dejala, da bi prstan lahko pripadel princesi Charlotte.

“Kdorkoli ga bo dobil, bo imel prav poseben kos nakita, in to bi lahko bila princesa Charlotte,” poroča Showbuzz.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.