Kitara Kurta Cobaina, razbita in zlepljena, prodana za 466 tisoč evrov

Magazin 18. Nov 202211:45
kitara kurt cobain
Profimedia

Kitara pevca Kurta Cobaina, s katero je frontman skupine Nirvana odigral svojo prvo ameriško turnejo, je bila prodana na dražbi. Inštrument je razbil sam Kurt na koncertu v Sonic Temple v Wilkinsburgu v Pensilvaniji med zadnjo pesmijo Blew.

Kitara Fender Mustang iz leta 1973, ki jo je razbil Kurt Cobain iz skupine Nirvana, je bila na dražbi Julien’s Auctions prodana za več kot 466.000 evrov. Poleg tega, da je bila razbita, je bila električna kitara, ki je bila v lasti in na katero je igral na odru pokojni frontman, podpisana z napisom Yo Sluggo/Hvala za menjavo/Če je rokenrol nezakonit, me vrzite v zapor/Nirvana in dvema risbama rož v zgornjem desnem delu. Cena 486.400 USD je prejela skupno 17 ponudb in presegla prvotno ocenjeno prodajo med 200.000 USD in 400.000 USD.

kitara kurt cobain
Profimedia

Med Nirvanino prvo ameriško turnejo v podporo njihovemu debitantskemu albumu Bleach iz leta 1989 je Cobain začel svoje navdušenje izražati tako, da je na vsakem koncertu razbil novo kitaro. To posebno kitaro Fender Mustang je igral dvakrat v tem letu, prvič v klubu Dreamerz v Chicagu v Illinoisu 8. julija in nato v Sonic Temple v Wilkinsburgu v Pensilvaniji 9. julija, ko jo je med izvedbo pesmi Blew tudi razbil. Inštrument je bil nato nekaj dni zatem zamenjan za razbitega Gibsona SG ameriškega glasbenika Slugga Cawleyja, pri čemer je Cobain mislil, da je mogoče Gibsona SG dovolj popraviti, da ga lahko razbije še drugič.

kitara kurt cobain
Profimedia

“Kurt me je vprašal, ali mu lahko dam razbito kitaro Gibson SG, ki sem jo imel obešeno na steni. Rekel sem mu: Seveda, ampak zdaj je ne bom imel za na svojo steno. Kurt je odgovoril: “Takoj se vrnem.” Šel je do njihovega kombija in mi predstavil Fender Mustanga iz leta 1973, za katerega je menil, da ga ni več mogoče popraviti. V nekakšnem lažnem čaščenju kitarskega junaka sem ga prosil, naj mi ga podpiše,” je o zamenjavi kitar dejal Cawley med intervjujem za Innocent Words februarja 2020.

kitara kurt cobain
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.