Kje boste v Ljubljani in okolici nabrali največ kostanja in gob

Magazin 16. Okt 202108:57 > 08:581 komentar
kostanj
Profimedia

Najprej naj vam namignemo, da ima Slovenija toliko gozdov, da boste kostanj našli prav povsod, celo do 800 metrov nadmorske višine. Za uvod pa še dva nasveta. Kostanjevim drevesom ustreza toplota, zato se odpravite na sončna pobočja. In kostanj postane zelo sladek šele, ko nočne temperature padejo pod ničlo.

Kam torej po polno košaro kostanja?

Rožnik

ljubljanski Rožnik
DDD

Ja, morda se sliši čudno, a na Rožniku, ki stoji sredi Ljubljane, je toliko kostanja, da ga je prav za vse dovolj. Res pa je tudi, da Ljubljančani raje tečejo kot nabirajo kostanj, tako da vam bo sreča brez dvoma naklonjena.

Golovec in Orle

Orle
DDD

Golovec je v zadnjem letu postal zelo priljubljeno sprehajališče Ljubljančanov. Mestnim oblastem je treba priznati, da so ga lepo uredili, tako da se domačini lahko znajdejo in ne zaidejo s poti. In če boste gledali še malo pod noge, posebno tam v bližini Orel, boste imeli zvečer odlično kostanjevo pojedino. Če se vam ne ljubi kuhati, pa si privoščite šmorn v gostilnici na Orlah.

Rašica

Če iščete sproščujoč gozd z veliko kostanja, le nekaj kilometrov oddaljen iz središča Ljubljane, se odpravite na Rašico, na vrh Staneta Kosca. Nešteto poti po gozdnem pobočju, razgledni stolp in simpatičen Planinski dom, ki vas čaka na vrhu, so popolni za motivacijo ob nabiranju kostanja tudi za najmlajše in najbolj lene pohodnike.

Katarina

Na vrhu Katarine je dobra gostilna, vzpon ni pretežek, po poti pa lahko naberete še malo kostanja za sladko večerno pojedino. Ne pozabite kupiti še mošta.

Janče

Orle
DDD

Na Jančah sezono kostanja jemljejo zelo resno. Za vas so v gostilni na najvišjem vrhu Ljubljane pripravili pečen kostanj, pecivo iz kostanja, domači mošt in druge sladke dobrote. Za živo glasbo, pijačo in hrano bo poskrbljeno … To pa še ni vse, 20. oktobra lahko kostanj jeste na koncertu skupine Joker.

Urh

Urh je pravi raj tako za ljubitelje nabiranja gob kot kostanja. Urh se dviga nad Dobrunjami, vzpon pa je res lahek in kratek.

Komentari

Vaš komentar