Kje v Jadranu je največ meduz? Objavljamo zemljevid

Magazin 12. Jul 202220:47 > 20:47 0 komentarjev
Danijela Mioković/N1 HRVAŠKA

Center za raziskovanje morja v Rovinju Inštitut Ruđer Bošković (IRB) je objavil zemljevid, kje v Jadranu je največ meduz. Oblikovali so ga na podlagi prijav opažanj in prijav prebivalcev, ki so sporočili, kje so opazili posamezne vrste klobučnjakov.

“Upoštevajte, da je lahko več vrst klobučnjakov prisotnih na več lokacijah, vendar niso vsi prijavljeni. Zato vas spodbujamo, da nam še naprej pošiljate svoja opažanja in nam pomagate izboljšati zemljevide razširjenosti,” so ob objavi zemljevida sporočili z Inštituta Ruđer Bošković (IRB) iz Rovinja. Kot so dodali, so zemljevid pripravili na podlagi prijav, ki so jih prejeli v prvem tednu julija. V tem času jim je posnetke poslalo 21 posameznikov.

Največ poročil so prejeli o kompasnem klobučnjaku (Chrysaora hysoscella), in sicer kar 16. Štirje posamezniki so v morju opazili morske rebrače (Mnemiopsis leidyi), ki so v resnici le bližnje sorodnice meduz in za človeka niso nevarne, a predstavljajo večjo grožnjo morju samemu ter ribičem, saj so tujerodna invazivna vrsta, ki lahko zdesetkajo ulov. Eno poročilo pa je prispelo tudi o uhatem klobuku (Aurelia aurita).

Ob tem so v rovinjskem inštitutu še opozorili, da meduzam pogosto manjkajo posamezni deli ali pa so zaradi starosti neprepoznavne. Vendar tudi v takšnem stanju lahko opečejo, zato vseeno priporočajo, da se izogibate stiku z njimi.

Center za raziskovanje morja Instituta Ruđer Bošković (IRB) iz Rovinja /FACEBOOK

Kako ravnati v primeru ožiga?

V primeru ožiga si ožgano mesto sperite z morsko vodo, ostanke tkiva klobučnjaka pa odstranite s pinceto, svetuje dr. Tjaša Kogovšek s Centra za raziskovanje morja v Rovinju. Družinski zdravnik iz turistične ambulante v Rovinju Luka Popić pa svetuje, da po stiku z meduzo mesto ožiga namažete z debelim slojem kreme, ki naj, če je le mogoče, vsebuje kortikosteroide. V primeru poslabšanja stanja pa morate poiskati zdravniško pomoč, še svetuje Popić.

Kot je pred nedavnim pojasnila dr. Kogovšek v pogovoru za N1 Zagreb, je povsem verjetno, da je letos v morjih več meduz. “Morje je letos drugačno. Meduze pa se na vplive lažje prilagodijo kot recimo male modre ribe,” je poudarila strokovnjakinja. Na vprašanje, ali nas bo povečano število meduz spremljalo vse poletje, pa je odgovorila, da so meduze sicer prisotne celo leto, največ pa jih je pozimi. “Zdaj je sezona kompasnega klobučnjaka, saj traja od februarja do julija,” je pojasnila in dodala, da nato sledijo druge vrste. “Vsaka vrsta ima svoj letni čas pojavljanja,” je dejala in poudarila, da načeloma niso pretirano nevarne, a moramo biti v njihovi bližini vseeno previdni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!