Ogromne meduze na znani plaži na Jadranu

Magazin 17. Apr 202210:15 > 10:34 0 komentarjev
Velike meduze Opatija
N1, PROFIMEDIA

Sprehajalce in turiste je na priljubljeni opatijski plaži Slatina presenetil pogled v morje – velike meduze so priplavale povsem do obale. Pred nekaj tedni je bil podoben prizor tudi v slovenskem morju.

Velikonočne praznike mnogo izkoristijo tudi za skok na morje. Za sprehajalce ob znani plaži Slatina v Opatiji so bile glavna atrakcija ogromne meduze, ki so priplavale povsem do obale. Mnoge je to spodbudilo, da so iz svojih žepov potegnili fotoaparate, nekateri so jih opazovali povsem od blizu, nekaj pogumnih kopalcev pa se jih je ob skoku v morje poskušalo izogniti, poroča hrvaška spletna stran Dnevnik.hr.

Velike meduze so v resnici veliki klobučnjaki, ki se že nekaj časa zadržujejo v severnem Jadranu. Pred tedni so številni veliki klobučnjaki priplavali tudi na slovensko obalo. Videli so jih prebivalci Strunjana in Kopra. “Invazije” meduz v začetku leta po besedah strokovnjakinje za ožigalkarje z Morske biološke postaje Piran Andreje Ramšak niso nič nenavadnega. Njihov razmnoževalni cikel je takšen, da v tem času dosežejo odraslost. Kot je Ramšak pred tedni povedala za N1,  jih je bilo letos morda nekoliko več, razlog pa bi lahko bilo porušeno ravnovesje v morju -višja temperatura morja in pa večja količina hrane.

Brez strahu za kopalno sezono

Strah, da bi velike meduze vztrajale tudi do kopalne sezone in bi preganjale kopalce, so odveč, pojasnjuje Ramšak. Do poletja bodo večinoma že odmrli, saj je to njihova naslednja faza v razmnoževalnem ciklu, v poletnih mesecih pa bo v morju mogoče opaziti le še kakšen osamljen primerek.

Veliki klobučnjak načeloma ne velja za človeku nevarno žival, saj njegov toksin ni posebno močan. Veliko ljudi ga drži v roki, ne da bi karkoli občutili. Ramšak pojasnjuje, da je razlog za to precej trpežna koža na dlaneh, a opozarja, da bo to, če se po stiku klobučnjaka z dlanjo dotaknemo sluznic – oči, ust, spolovil – sprožilo alergijsko reakcijo, ki jo bo spremljal neprijeten, pekoč občutek. Stiku s klobučnjakom se torej, če je le mogoče, vendarle izognimo.

Veliki klobučnjaki sicer povzročajo največjo težavo v ribolovu, saj se lahko ujamejo v mreže ribičev, zaradi njihove teže pa se lahko posledično strgajo mreže. Pred časom so hrvaški mediji poročali o številnih težavah ribičev ravno zaradi velikih meduz, saj nekateri ribiči niso več mogli loviti na odprtem morju,

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!