Razburjeni Hrvati pisali češkim medijem, ki so odsvetovali počitnice ob Jadranu

Magazin 27. Maj 202213:45 0 komentarjev
hrvaška, rovinj
PROFIMEDIA

Nemalo sivih las hrvaškim turističnim delavcem v teh dneh povzročajo češki mediji, ki so se razpisali o plažah na Hrvaškem, Italiji in Sloveniji, ki naj bi bile "pokrite s prozornim sluzastim želejem". Državljanom so celo odsvetovali počitnice, kar je hrvaške turistične delavce tako razjezilo, da so češkim medijem poslali pismo. Kaj o "meduzah" v slovenskem morju menijo v Turističnem združenju Portorož?

Pred poletjem Hrvati skrbijo za dobro publiciteto, a so jim načrte nekoliko prekrižali češki mediji, ki so zaradi ožigalkarjev – ti naj bi preplavljali hrvaško, italijansko in slovensko obalo – državljanom odsvetovali oddih ob Jadranskem morju.

Novico povezali s težavami istrskih ribičev preteklo zimo

Hrvaško obalo so preplavile meduze, ki bi lahko ogrozile turistično sezono, se glasi lažna novica, ki se v zadnjih dneh množično pojavlja v čeških medijih. Novica, čeprav nepreverjena in očitno povezana s težavami, ki so jih imeli istrski ribiči s klobučnjaki to zimo, pa očitno ni povsem neškodljiva. To se kaže tudi v zanimanju gostov iz Češke in Slovaške, ki pošiljajo vprašanja na Turistično zvezo (TZ) Istrske županije. Slovaški turist je denimo razkril, da je nameraval na začetku junija priti na počitnice v Istro, zato sprašuje, ali je zgodba o množičnem pojavu “meduz” na obali resnična, piše Glas Istre.

Ker Čehi radi zavijejo v Istro, je tamkajšnje turistično združenje češkim in slovaškim medijem poslalo sporočilo za javnost o “realnem stanju na Jadranu”, posredovalo pa naj bi tudi strokovno mnenje, je za omenjeni portal dejal direktor TZ Istrske županije Denis Ivošević.

Razlog, zakaj so se tuji mediji razpisali o jatah “meduz”, je Ivošević odgovoril, da so češki novinarji verjetno opazili novice o težavah istrskih ribičev, ki so jih imeli to zimo. “A so novico posredovali z zamudo in jo razložili povsem napačno,” je dejal. Dodal je še, da so meduze skoraj popolnoma izginile iz tamkajšnjih voda, potrjujejo tudi ribiči s severozahoda Istre, še navaja Glas Istre.

V slovenskem morju klobučnjakov ni več

Po poročanju omenjenega portala je češka revija odsvetovala počitnice v Savudriji, Vrsarju, Poreču in Umagu, prav tako ob celotni italijanski obali in Piranu. Na začetku marca so se tudi v slovenskem morju pojavile jate klobučnjakov. Pojav ni bil nič nenavadnega, šlo je za običajen živalski razmnoževani cikel. Več o tem najdete TUKAJ.

Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož je za N1 povedala, da te avtohtone vrste ožigalkarjev zdaj v slovenskem morju ni več. Veliki klobučnjak načeloma ne velja za človeku nevarno žival, saj njegov toksin ni posebno močan. Veliko ljudi ga drži v roki, ne da bi karkoli občutili. A če se klobučnjaka z dlanjo dotaknemo sluznic – oči, ust, spolovil – sproži alergijsko reakcijo, ki jo bo spremljal neprijeten, pekoč občutek.

“Klobučnjaki navadno do poletja izginejo, se pa v zadnjih letih v slovenskem morju pojavljajo tudi rebrače,” je opažanja strnila Šuligoj. Rebrače so bližnje sorodnice meduz, brez ožigalk. Tako za človeka, razen neprijetnega občutka ob dotiku, niso nevarne.

Podobnih izkušenj kot hrvaški turistični delavci – torej da bi jih tujci spraševali o morebitnih meduzah v morju – nimajo. Šuligoj je še dodala, da Čehi in Slovaki ne prevladujejo na slovenski obali: “V zadnjem času jih opažamo več, a realno ustvarijo precej manj kot turisti iz drugih evropskih držav.” Še vedno prevladujejo domači gostje, sledijo Avstrijci, Nemci, Italijani, Madžari, Srbi. “Šele nato so Čehi in Slovaki,” je še nanizala Šuligoj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!