Kjub bolezni ni izgubil smisla za humor: “Ne bojim se smrti, a bi me jezila”

Magazin 25. Mar 202308:30
sam neill
Profimedia

Zvezdnik franšize Jurski park Sam Neill se bori z ne-Hodgkinovim limfomom, rak je po zaslugi eksperimentalne terapije v remisiji, podrobnosti pa je zapisal v spominih, ki so izšli 23. marca. Naslov knjige je Sem ti kdaj povedal to?

Novozelandski igralec Sam Neill nikoli ni maral knjig o raku. Prebral ni niti ene, a je vseeno napisal spomine Sem ti kdaj povedal to?, v katerih govori o tem, kako doživlja boj z maligno boleznijo. 75-letnemu zvezdniku Jurskega parka so namreč pred enim letom odkrili tretjo fazo ne-Hodgkinovega limfoma. Presrečen je, da trenutno vodi v obračunu, v katerem je sprva kazalo, da bo proti bolezni premočno in hitro izgubil. Verjame, da bo “maligna baraba” počakala, da bo želela opraviti z njim, a se ne bo zlahka predal. Na srečo je bolezen v remisiji, je Neill potrdil v intervjuju za BBC, v katerem je tudi napovedal izid svojega literarnega prvenca. Knjigo je napisal brez pomoči pisca v senci v manj kot letu dni, založnika Booktopia in Penguin pa sta jo izdala prav te dni.

Neill sam je, milo rečeno, presenečen nad norijo na družbenih omrežjih, ki je nastala po objavi, da je hudo bolan: niti pomirjujoča novica, da je bolezen v remisiji, ni utišala razburjenja. Zato je na svojem Instagram profilu na svoj način oboževalcem sporočil, da saj je živ. Cenim, da so zaskrbljeni, hvala vsem za dobre želje in pozitivno energijo, vendar je prezgodaj, da bi kdo napisal “komentar R. I. P.”, saj se kmalu vrača na delo.

“Zdi se, da so moje novice zdaj vsepovsod. Povsod odmeva: Rak! Rak! Rak! Kar je nekako utrujajoče, saj, kot vidite, sem živ in zdrav. Zdaj je vrag že 8 mesecev v remisiji, počutim se zelo dobro. Živ sem in, veste kaj, spet sem na snemanju. Zelo sem vesel, da spet delam. Čez 7 dni začnem snemati, in sicer mini serijo Apples Never Fall z Annette Bening. To je odlična igralska zasedba,” je napovedal 75-letnik, znan po vlogi prevaranega moža Alistairja Stewarta v kultnem filmu Klavir. Novi projekt je ekranizacija 9. romana avstralske pisateljice Liane Moriarty, snemajo ga v Avstraliji, zgodbo o razpadu družine Delany po izginotju enega od njenih članov pa bo priredila ameriška scenaristka Melanie Marnich.

Zvezdnik se je težke bolezni lotil predrzno, z veliko črnega humorja, saj se ne zna vesti drugače, tako je že vse življenje. Je vse prej kot tip, ki želi, da bi se komu smili. Zato v doslej objavljenih odlomkih knjige poskuša nasmejati bralce z lucidnimi, duhovito-grenkimi pripombami o življenju z rakom pa tudi o življenju nasploh. “Saj veste, kakšni so založniki? Razmišljal sem, da bodo knjigi dali podnaslov Zapiski umirajočega igralca. Močno dvomim, da so tako hitro izdali mojo knjigo, ker me imajo radi in so čudoviti ljudje. Bojijo se, da bom umrl pred časom in prekrižal njihove poslovne načrte,” se je pošalil Novozelandec z več kot 150 vlogami v karieri, ki traja že pet desetletij. “Ne bojim se smrti, a bi me jezila, če bi prišla. Ker bi res rad živel še desetletje ali dve. Dal sem posaditi trto, jablane in druga drevesa, želim biti tam in jih videti, kako napredujejo in obrodijo sadove,” je dejal v intervjuju za BBC.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.