Koliko staro čokolado še lahko varno pojemo?

Magazin 09. Jan 202418:40 1 komentar
Ženska, čokolada
Foto: PROFIMEDIA

Če ste v predalu našli čokolado, na katero ste že pozabili, in je na njej bela ali siva obloga, je ne zavrzite. Zelo verjetno je še popolnoma užitna.

Ena najbolj priljubljenih sladic na svetu ima, kot vse stvari, rok trajanja, vendar marsikdo ne ve, da je čokolada zelo “trdoživa”, zato jo prehitro zavrže.

Kot pravi glavni slaščičar prestižnega floridskega hotela Equestrian, Yohann Le Bescond, čokoladi rok uporabe praviloma ne poteče, piše revija o življenjskem slogu Southern Living. Razlog za to je, da je maščoba, ki jo vsebujejo čokolade, “neverjetno stabilna”. Čokolada namreč vsebuje več vrst maščob. Glavna sestavina je seveda kakavovo maslo, glede na vrsto čokolade pa lahko vsebuje tudi različna olja. Za najkakovostnejše čokolade veljajo tiste, ki nimajo dodanih olj in vsebujejo malo sladkorja. Takšne so tudi najbolj stabilne.

Temna ali črna čokolada ima po navadi rok trajanja približno dve leti, če ni odprta in je pravilno hranjena. Mlečna in bela čokolada pa bosta po odprtju užitni še pol leta, lahko tudi eno leto. Več kot ima čokolada kakavovega masla, dlje bo užitna.

Sivkasta obloga na čokoladi ni plesen, ampak “cvet”

Marsikdo, ki v predalu najde pozabljeno čokolado, jo bo zavrgel, še posebej če bo na njej opazil belo ali sivkasto oblogo.

Vendar je takšna čokolada najverjetneje še vedno popolnoma užitna. Ta plast se imenuje čokoladni cvet, in to ni plesen, ampak nastane zaradi izpostavljenosti vlagi (sladkorno cvetenje) ali temperaturnih nihanj (maščobno cvetenje). Čeprav ljudje včasih zamenjajo cvet za plesen, bela ali siva obloga ni plesen in ne vpliva na okus čokolade. Skratka, čokoladni cvet morda ni lep, vendar ni znak, da se je čokolada pokvarila.

Kako pravilno hraniti čokolado?

Čokolado hranite v hladnem, suhem in temnem okolju, svetuje Le Bescond. Za polnjene čokolade pa je idealna temperatura med 18 in 20 stopinjami z manj kot 55-odstotno vlažnostjo. Izogibajte se shranjevanju čokolade v hladilniku, saj se tam lahko na čokoladi nabere nezaželena vlaga. Poleti ali v krajih, kjer je zelo toplo, jo seveda lahko shranite v hladilniku, vendar naj bo čokolada ovita, preden jo zaužijete, pa jo segrejte na sobno temperaturo.

Kdaj zavreči čokolado?

Če je bila čokolada pravilno shranjena, ni razloga, da bi jo zavrgli.

Ne pozabite, da ima dobra temna čokolada rok uporabnosti dve ali več let, če je ne odprete. Osnovni znak, da s čokolado nekaj ni v redu, je njen vonj. Če čokolada ne diši več po čokoladi, skoraj zagotovo ni več užitna. Seveda lahko užitnost preverite tudi z okušanjem, če ima okus po “žaltavem” ali kakšen drug nenavaden okus, zagotovo ni užitna. Zaužiti košček raje izpljunite, čokolado pa zavrzite.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje